Kan een gezondheidsgame verschillende denkprocessen trainen?

Kan een gezondheidsgame verschillende denkprocessen trainen?

Het MUMC+, Zuyderland MC én het Radboudumc slaan de handen in elkaar. Prof. Dr. Bloem en Dr. Kuijf, initiatiefnemers van de Parkin’Play Studie, hebben samen op 1 februari 2016 de aftrap gegeven voor een onderzoek met als belangrijkste doel te ontdekken of een gezondheidsgame de denkprocessen (zoals het geheugen en de aandacht) handhaaft of verbetert. Samen willen we ervoor zorgen dat mensen met Parkinson zo lang mogelijk op hun huidige niveau kunnen blijven functioneren.

Hoe gaat het onderzoek?

220 mensen met parkinson tussen de 40-75 jaar oud zullen over een periode van minimaal 3 maanden een gezondheidsgame spelen. In dit spel, dat anderhalf uur per week thuis gespeeld wordt op een computer of iPad, worden allerlei denkprocessen getraind middels afwisselende gameplay. Alle mensen ondergaan driemaal een meting in één van de drie ziekenhuizen (Maastricht, Heerlen of Nijmegen): bij baseline, na 3 maanden en na 6 maanden. Tijdens deze meting worden verschillende pen-en-papier testen afgenomen. Wanneer deelnemers dat willen, kan bij baseline en na 3 maanden ook een MRI-hersenscan gemaakt worden (maar deze scan is niet verplicht). Na de eerste meting wordt elke deelnemer in één van de twee groepen geloot: interventiegroep (mag direct spelen) en controlegroep (mag na 3 maanden beginnen met spelen).

Door het verzamelen van deze gegevens kunnen we de denkprocessen bij parkinson goed analyseren en bepalen of het voortdurend trainen een positief effect heeft

Interesse in deelname?

Mensen met parkinson hebben een essentiële rol bij het slagen van dit onderzoek en deelname aan het onderzoek wordt zeer gewaardeerd. Heeft u de ziekte van parkinson, bent u tussen de 40 en 75 jaar oud en heeft u soms het gevoel dat u zich dingen niet meer zo goed kunt herinneren? Dan vragen wij u om deel te nemen aan dit onderzoek, want zonder uw deelname kunnen wij dit onderzoek niet doen.

Neem contact op met de uitvoerend onderzoeker:
Drs. Sjors van de Weijer
e-mail: info@parkinplaystudie.nl
web: www.parkinplaystudie.nl
tel:  +31 (0) 43 387 29 07

Labels:

Terug naar boven