Progressieve supranucleaire paralyse (PSP)

Progressieve supranucleaire paralyse (PSP)

30 mei 2018

Een beschadiging die veroorzaakt wordt door een foutje in het zogenaamde tau-eiwit. Hierdoor krijgen zenuwcellen niet de juiste vorm en ook raakt het contact tussen de cellen verstoord. PSP begint met evenwichtsstoornissen als gevolg van bewegingstraagheid. Op den duur raken de spieren waarmee de ogen bewegen verzwakt omdat vooral de zenuwen die de oogspieren aansturen, beschadigd raken. In een later stadium is ook sprake van cognitieve klachten. Door evenwichtsstoornissen heeft iemand met PSP vrij snel, gemiddeld na vijf jaar, een rolstoel nodig.

Het is mogelijk om tot maximaal zestien jaar na de diagnose te overleven, maar het grootste deel van de mensen overlijdt na zo’n zes jaar na de diagnose. Hoe de aandoening bij iemand zal verlopen, is niet precies te zeggen.

De incidentie van PSP in Europa is 0,3-5,3 per 100.000 mensen per jaar. De prevalentie is 1,3-7 per 100.000 mensen. Waarschijnlijk is dit een onderschatting. In een gemiddelde huisartsenpraktijk ziet de huisarts gedurende een 30-jarige loopbaan ten hoogste 1 patiënt met PSP. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 63 jaar. Voor zover bekend zijn er geen patiënten jonger dan 40 jaar. PSP komt even vaak of iets vaker voor bij mannen.

Labels:

Terug naar boven