5. Afgekeurd en nu?

5. Afgekeurd en nu?

20 september 2018

Parkinson is een progressieve ziekte. De snelheid waarin de klachten zich ontwikkelen, zijn voor iedereen verschillend en dus onvoorspelbaar. Maar vroeg of laat bereikt u, als u nog niet met pensioen bent, het punt dat werken niet meer lukt. Ook niet met aanpassingen, voorzieningen, et cetera.

Het is belangrijk uw ogen hiervoor niet te sluiten. Behandelingen zoals medicatie of een operatie kunnen (tijdelijk) helpen, maar het ziekteproces gaat door. Het wordt nooit meer zoals vroeger. Wanneer u hiervoor niet open staat, loopt u op een gegeven moment tegen de muur. Uiteindelijk 'wint' het lichaam het: een burn-out, depressie, griep, of lichamelijke kwaal kunnen u dwingen tot stoppen met werken.

Werk is belangrijk, maar niet het enige

Werk biedt u inkomen, voldoening, status, sociale contacten, zingeving. Besef echter dat u niet ten koste van alles uw werk moet volhouden. Houd energie over voor uw relatie, familie en vrienden. Houd energie over voor sporten en hobby’s. Het risico op een burn-out of depressie is groot als uw werk te lang vol wilt houden.

Probeer bijtijds de bakens te verzetten: denk alvast na over hoe u uw leven wilt inrichten als u niet meer kunt werken, in plaats van doorwerken tot het echt niet meer gaat. Alles verzaken, zoals hobby's, sport, vrienden, relatie, om maar te blijven werken maken het gat waarin u valt alleen maar dieper.

Het leven stopt niet bij volledige arbeidsongeschiktheid: arbeidsongeschiktheid is niet levensongeschiktheid. U kunt nog zoveel levenswaarde ontlenen aan uw relatie, (klein)kinderen, vrienden, hobby’s en/of vrijwilligerswerk. Maar de sociale contacten en eigenwaarde die u ontleent aan uw werk, raakt u kwijt. Daarvoor zult u alternatieven moeten zoeken.

De werkgroep 'Parkinson en Werk' verzorgt regelmatig een workshop over werken met parkinson. Een overzicht van geplande cursussen en workshops staat op de pagina van de Parkinson Academie. Heeft u een persoonlijke vraag over werken met parkinson? Stuur dan een mail naar de helpdesk van de werkgroep 'Parkinson en Werk' onder vermelding van 'Parkinson en Werk'.

Mail nu naar de helpdesk

Labels:

Terug naar boven