Voor de PERSPECTIVE-studie zijn we op zoek naar nieuwe deelnemers

Voor de PERSPECTIVE-studie zijn we op zoek naar nieuwe deelnemers

11 juni 2019

PERSPECTIVE staat voor gePERsonaliseerde SPraaktherapiE voor aCTIeVE conversatie. De PERSPECTIVE-studie wil voor het eerst op grote schaal bestuderen wat de effecten zijn van logopedie op verstaanbaarheidsproblemen door de ziekte van Parkinson. De beoogde effecten zijn: betere verstaanbaarheid in conversatie en betere kwaliteit van leven. Nieuw in dit onderzoek, is dat de logopedische behandelingen online zullen worden gegeven, dat wil zeggen via een beveiligde internetverbinding.

Waarom dit project?

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben verstaanbaarheidproblemen. Daarvoor kunnen ze logopedische behandeling krijgen door logopedisten die zijn gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson (ParkinsonNet). Maar we weten niet of die behandeling effectief is en hoe lang dat effect dan duurt. Bovendien is het reizen naar de logopedist soms een bezwaar. Maar de behandeling kan ook online: in het buitenland zijn er al goede ervaringen mee. Tevens beschikken we tegenwoordig over een goed hulpmiddel in de vorm van een app, de Voice Trainer app. Daarom doen we een studie naar de effectiviteit van de best logopedische behandeling, online en met de app.

Wat wordt er van mij verwacht?

In de PERSPECTIVE-studie krijgen mensen met verstaanbaarheidsproblemen de best mogelijke logopedische behandeling gedurende 8 weken. Maar in de ene groep wordt de behandeling direct gestart, in de andere groep pas na 8 weken. De behandeling bestaat uit spraaktraining met de logopedist via een videogesprek, zo vaak als nodig is. Tegelijk kunnen deelnemers zelfstandig het spreken blijven oefenen en onderhouden door middel van een speciale app: de Voice Trainer App. Als u deelneemt aan de PERSPECTIVE studie, wordt u twee tot drie keer thuis onderzocht door een onderzoeker, die o.a. vragenlijsten en (spraak)tests bij u afneemt.

Meedoen?

De PERSPECTIVE studie zoekt 215 mensen met de ziekte van Parkinson, die problemen ervaren met verstaanbaar spreken en de wens hebben dit te verbeteren met hulp van een logopedist.

U kunt meedoen als u:

  • Moeite heeft met verstaanbaar spreken door de ziekte van Parkinson.
  • Het afgelopen jaar  geen logopedische behandeling voor het spreken hebt gevolgd.
  • Bereid bent en mogelijkheden hebt om online behandeling te volgen, dus beschikking hebt over een computer (met webcam), tablet of smartphone. Daarnaast heeft u een stabiele internetverbinding.

Bent u geïnteresseerd in deelname? Neem dan contact op met Janna Maas: Janna.Maas@radboudumc.nl. U krijgt uitgebreide informatie  over het onderzoek opgestuurd, waarna u kunt beslissen of u wilt deelnemen aan de PERSPECTIVE-studie.

Labels:

Terug naar boven