Samenwerken voor parkinson: Expertisecentrum voor Parkinson en Arbeid

Samenwerken voor parkinson: Expertisecentrum voor Parkinson en Arbeid

3 maart 2021

werk2.jpg

Het aantal werkenden met parkinson groeit. Bij alle betrokkenen leven veel vragen over de gevolgen die parkinson op lange of korte termijn heeft op het werk. 

Om die reden haalde ParkinsonNet in 2020 tijdens BikevoorParkinson geld op, om mensen hierbij te ondersteunen. Een plek binnen de ParkinsonNet en Parkinson Vereniging website biedt zorgverleners hierin straks ook de nodige tools en informatie. Dit draagt er vervolgens aan bij dat werkenden met parkinson hun baan kunnen behouden of een afgewogen keuze kunnen maken om hun werkweek een eigen invulling te geven.

Hoe staat het ervoor?

De Parkinson Vereniging en ParkinsonNet geven dit innovatieve project samen vorm. De Parkinson Vereniging in de vorm van een informatieportaal. ParkinsonNet in de vorm van opleidingen voor zorgverleners. Hierbij ontvangen we financiële en inhoudelijke steun van Abbvie, Ellen Parkinson Project, Stichting Parkinson Nederland en Bikevoorparkinson.

We betrekken zoveel mogelijk werkenden met parkinson en professionals zoals werkgevers, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en zorgprofessionals met specifieke kennis.

”Werk, een veelzijdig medicijn”

De projectgroep

Marjolein Schuurhuis.jpg

Marjolein Schuurhuis (zelfstandig ondernemer, project en changemanagement, projectleider Parkinson Vereniging)

“Werk geeft betekenis aan mijn dagelijks leven. Het zorgt voor structuur, betrokkenheid, motivatie, uitdaging, sociaal contact en persoonlijke ontwikkeling. Voor werkenden met parkinson (loondienst of ondernemer) is dit zo mogelijk nog belangrijker en ik vind het bijzonder om daar door middel van het expertiseplatform een bijdrage aan te leveren.”

Ingrid Sturkenboom.jpg

Ingrid Sturkenboom (post-doc onderzoeker Radboudumc, ergotherapeut ParkinsonNet)

“Mijn werkexpertise en passie ligt bij het verbeteren van (paramedische) zorg voor mensen met parkinson. In die zorg staat het bevorderen van eigen regie van mensen met parkinson in hun dagelijkse activiteiten en rollen centraal. Dit Expertiseplatform draagt hieraan bij en met veel plezier werk ik dan ook mee in dit project.”

Nanette Nab.jpg

Nanette Nab (projectleider zorginnovaties Radboudumc, ergotherapeut ParkinsonNet)

“Ik zie werk als een belangrijk deel van mijn dagelijks leven en ik gun het iedereen om de mogelijkheid te hebben naar vermogen en tevredenheid te werken. Mijn rol als ergotherapeut op de afdeling revalidatie van het Radboudumc en binnen ParkinsonNet is het ondersteunen en coachen van werkenden met een chronische aandoening om regie te houden over hun werk en het waar nodig afbouwen van werk.”

Inhoudsdeskundige

Herman Bartstra (bedrijfsarts en arbeid en organisatiedeskundige)

Stuurgroep

  • Marten Munneke (ParkinsonNet)
  • Marjan Overdiep (Parkinson Vereniging)
  • Mark Tiemessen (ParkinsonNet)
  • Leoniek Veldhuis (Parkinson Vereniging)

Meer informatie voor werkenden met parkinson en werkgevers is te vinden in het themadossier 'Parkinson en Werk'.

 

 

Labels:

Terug naar boven