Profilering van parkinson (het ProPark onderzoek)

Profilering van parkinson (het ProPark onderzoek)

4 november 2021

De huidige behandeling van parkinson schiet ernstig tekort en houdt geen rekening met de verschillen tussen patiënten in de werking van medicijnen en gevoeligheid voor bijwerkingen. Van een behandeling die parkinson stopt of afremt is helaas nog geen sprake.

Doel van ProPark 

ProPark is een grootschalig onderzoek naar het ontstaan en verloop van de ziekte van Parkinson en de bijwerkingen van parkinsonmedicijnen. Met als doel om in de toekomst behandelingen aan te bieden die beter op het individu zijn afgestemd. 

Om dit te bereiken hebben we gegevens nodig van 1250 parkinsonpatiënten die verdeeld worden in twee groepen en gedurende drie jaar worden gevolgd. De ene groep van deelnemers heeft minder dan 2 jaar de diagnose. De andere groep heeft de diagnose al tussen de 2 en 10 jaar.

Het onderzoek is in juli 2021 gestart en zal lopen tot medio 2026. In het onderzoek worden de krachten van verschillende universitaire ziekenhuizen, perifere ziekenhuizen en de Technische Universiteit Delft gebundeld met die van de Parkinson Vereniging en commerciële en niet commerciële partners.

ProPark logo (1)

Deelnemende ziekenhuizen

  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • Amsterdam UMC, locaties VUmc & AMC
  • Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam)
  • St. Antonius Ziekenhuis (Woerden)
  • Meander Medisch Centrum (Amersfoort)

Helpt u mee?

Heeft u in de afgelopen 10 jaar de diagnose parkinson gekregen en wilt u bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek?

Meldt u zich dan vrijblijvend aan voor meer informatie. Dit kan via de website, mail of telefoon.

Labels:

Terug naar boven