Parkinson Café 4 april Logopedie. Met als motto: spreek LUID en LAAG!

verslag foto.jpgdonderdag 11 april 2019 16:30

Donderdag 4 april was er een Parkinson Café in Assen met als thema: Logopedie.

Karianne Meijer, logopedist bij ICare en aangesloten bij ParkinsonNet, vertelde over de gevolgen van Parkinson op stem en spreken.

Daar verhoogde spierspanning, minder automatische bewegingen en tragere bewegingen worden mensen met de ziekte van Parkinson soms minder goed verstaanbaar, wordt spreken vermoeiender. Door luid en laag te spreken kan dit worden verbeterd. Dit heet Pitch Limitiing Voice Treatment, en kan bij een logopedist geleerd worden.

Ook samen zingen kan de stem versterken. Een mooi voorbeeld hiervan is het koor Mr. P's singers van Emiel Hoefnagel (in Nijmegen). Als er mensen zijn die het leuk vinden om samen te zingen, zouden we dat kunnen starten in Assen.

Soms wordt het slikken ook bemoeilijkt door de ziekte. Ook speekselverlies kan zich voordoen. Een logopedist kan ondersteunen met oefeningen voor een betere mondsluiting, adequaat slikken en een juiste houding aannemen bij bijvoorbeeld het nemen van medicijnen. Ook de mantelzorg speelt een belangrijke rol hier, het attenderen op geconcentreerd te slikken kan goed helpen.

Na dit serieuze onderwerp was er tijd voor een spelletje. Samen speelden we bingo. Het duurde even voor de eerste winnaar bekend was, maar daarna waren de deelnemers om de beurt winnaar. Voor iedereen was er een leuk kadootje na afloop.

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Assen

Logo Parkinson_CAFE_RGB

Locatie

Wijkcentrum Peelo
Markehuus
Scharmbarg 35
Assen

Terug naar boven