31 mei 2018: Intimiteit en seksualiteit; hoe houden we het leuk?

Intimiteit.jpgzaterdag 15 september 2018 21:57

Intimiteit en seksualiteit spelen een belangrijke rol in zowel het geestelijk als lichamelijk welbevinden van mensen.

Van belang is dat het als positief wordt ervaren en dat je er energie van krijgt. Maar soms gaat seks of intimiteit niet zoals je zelf zou willen en kom je er alleen en/of samen niet meer uit. Mensen die leven met de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme of een andere chronische ziekte herkennen zichzelf of hun partner hier misschien in.

Ook op dit gebied kan het zinvol zijn ervaringen te delen en met elkaar in gesprek te gaan. Vandaag hebben we Joosje Hekstra uitgenodigd om dit gesprek te leiden en ons een aantal handvaten te geven om de seks leuk te maken of houden. Joosje is zelfstandig consulent seksuologie bij SekZo in de regio Rotterdam. Zij richt zich op het begeleiden van mensen, waarbij seksualiteit en of intimiteit niet vanzelfsprekend gaat. “Wat je ook mankeert, er kan altijd wel een weg worden gevonden om (weer) plezier aan seks te beleven” aldus Joosje.

Op de uitnodiging voor deze middag werden al een aantal smoesjes genoemd om deze keer maar niet naar het Parkinsoncafé te komen maar ondanks dat hebben genoeg mensen de stoute schoenen aangetrokken om deze middag open en eerlijk met elkaar over seksualiteit te praten. Het is een zonnige dag en de sfeer in het restaurant van de woonzorglocatie Dijkveld van Laurens is bijzonder. De persoonlijke benadering van Joosje zorgt voor een vertrouwelijkheid waarin iedereen zijn of haar bijdrage aan het gesprek kan leveren. Uiteindelijk komen er zeer uiteenlopende problemen op tafel. Er is herkenning en Joosje gaat uitgebreid in op alle vragen en opmerkingen.

Enkele problemen die besproken worden:

- In tremoren blijven hangen tijdens het vrijen

- Overprikkeld raken

- Een veranderde persoonlijkheid kan onzeker maken en belemmerend werken

- Stressgevoelig zijn

- Pornografische interesse die dwangmatig wordt. Niet meer zonder kunnen.

- Erectieproblemen

Wat algemene tips:

- Seks maakt mensen blijer en vitaler. Je leeft langer.

- Maak seksualiteit bespreekbaar.

- Zorg goed voor jezelf maar doe niets stiekem.

- Zoek samen naar oplossingen.

- Denk aan de 10 tips van de Parkinson Vereniging

- Bestel of download de brochure "Parkinson en seksualiteit" over de gevolgen die de ziekte van Parkinson voor seksualiteit kan hebben.. (www.parkinson-vereniging.nl)

- Zoek hulp als je er met elkaar niet uit komt.

Tenslotte wijst Joosje ons nog op de roman ‘’Veldheer Banner” van Marie Kessels over een jonge universitair docent met de diagnose Parkinson.

Vergeet je niet aan te melden voor de jaarlijkse Picknick.
De Picknick is op 28 juni 2018 in de tuin of oranjerie van Rijckehove (en dus niet in de Havenpoli!) We kunnen gezellig meezingen met het koor Prinsenhof. 
Aanmelden kan per mail naar frans.andriessen@upcmail.nl of: www.parkinsoncaferotterdam.nl/agenda/picknick (onder ‘lees verder’)

« Ga terug naar Parkinson Café Rotterdam

E-mail: info@parkinsoncaferotterdam.nl

Terug naar boven