22 februari 2018 Gezichtsproblemen

gezichtsproblemen.jpegzaterdag 15 september 2018 21:44

Deze donderdagmiddag reizen we af naar Krimpen aan de IJssel. Met de 40 gasten van het Café passen we precies in het gezellige zaaltje van Het Palet. Het onderwerp is zichtproblemen en Parkinson(isme). Er wordt gezegd dat zo’n 90% van de mensen met Parkinson(isme) visuele problemen heeft. Vandaag wordt een aantal van onze vragen op dit gebied beantwoord. Wat zijn typische zichtklachten bij Parkinson(isme)? Wat weten we van de oorzaak? Zijn de problemen te behandelen? Tot wie kan ik me wenden?

De stichting Visio is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met zichtproblemen. Edwin Stavleu is psycholoog bij Visio en samen met zijn collega Leo Markensteijn bespreekt hij de zichtproblematiek bij Parkinson(isme) met ons. Samenvattend zeggen zij: “zien doe je met je ogen, waarnemen doe je met je hersenen”. Ogen en hersenen moeten goed kunnen samenwerken om goed te kunnen zien. Bij Parkinson(isme) leidt het dopaminetekort al in een vroeg stadium van de ziekte tot verwerkingsproblemen in de hersenen. Hierdoor hebben mensen bijvoorbeeld last van overprikkeling bij het lezen of hebben zij moeite met het vinden van spullen. Anderen herkennen gezichten niet of kunnen afstanden slecht inschatten. Dit laatste kan weer leiden tot problemen bij het lopen en tot vallen. De reacties uit de zaal maken duidelijk dat het onderwerp sterk leeft en dat de voorbeelden heel herkenbaar zijn. Een van de gasten licht zijn probleem helder toe: “Ik zie een hond maar het is een vuilniszak”.

Mensen met zichtproblemen en Parkinson(isme) kunnen via hun neuroloog of oogarts worden doorverwezen naar Visio. Allereerst wordt onderzocht of er een relatie is tussen de oogproblemen en de Parkinson(isme) en worden andere oogziekten uitgesloten. Vervolgens wordt er in samenwerking met neuroloog, ergotherapeut, opticien en u zelf naar passende oplossingen gezocht. De kosten worden in bijna alle gevallen door de zorgverzekering vergoed.

Kijk voor meer informatie op www.visio.org

« Ga terug naar Parkinson Café Rotterdam

E-mail: info@parkinsoncaferotterdam.nl

Terug naar boven