Nieuwsflits 31 januari 2020

Geachte heer Vonk,

In deze goed gevulde nieuwsflits leest u verschillende aankondigingen van evenementen en cursussen van de Parkinson Academie. Daarnaast ook nieuws over autorijden en parkinson en verschillende berichten over onderzoek. Loopt u de Vierdaagse van Nijmegen dit jaar? U kunt zich nu aanmelden als sponsorloper voor de Parkinson Vereniging! 

Veel leesplezier!

 
Basisdag 'Wat zijn parkinsonismen?'

Wilt u meer weten over een MSA, PSP, CBS, Vasculair Parkinsonisme of LBD? Kom dan zaterdag 7 maart 2020 naar de Basisdag ‘Wat zijn Parkinsonismen?’ in Amersfoort!

Dr. Mirthe Ponsen, werkzaam als neuroloog in het Meander Medisch Centrum Amersfoort, neemt u mee in de wereld van parkinsonismen. Er is tevens voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Deze bijeenkomst is voor mensen met een vorm van parkinsonismen, eventuele partners, mantelzorgers, kinderen en ook familie en vrienden zijn van harte welkom.

 
Meld u nu aan voor de basisdag over parkinsonismen
Jong & Parkinson 'Healthy Living'

"Gezond leven, gezond eten, met een goede balans tussen werk en gezin." Na een interactieve presentatie over gezonde voeding, gaat u tijdens dit evenement voor jonge mensen met parkinson samen met de chefkok aan de slag in de keuken!

Dit gezellige en informele evenement vindt plaats op zaterdag 6 juni in Vianen. U kunt zich hier nu al voor aanmelden; wees er snel bij want vol = vol!

Meld u nu aan voor het evenement 'Healthy Living'
Kom in beweging als sponsorloper voor de Parkinson Vereniging!

Maandag 3 februari start de inschrijving voor de 104e Vierdaagse. Dit grootschalige evenement vindt plaats van 21 t/m 24 juli. Net als voorgaande jaren wordt er tijdens de Vierdaagse voor verschillende goede doelen gelopen. De Parkinson Vereniging is daar één van.

Zolang parkinson(ismen) de wereld niet uit is, zetten wij zoveel mogelijk mensen in beweging. Ook u kunt in beweging komen voor de 50.000 mensen met parkinson in Nederland. Hoe? Door uw Vierdaagse-prestatie te koppelen aan de Parkinson Vereniging. Haal samen met anderen zoveel mogelijk sponsorgeld bij elkaar en loop daarmee voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met parkinson(ismen). 

Heeft u een startbewijs en wilt u ook in actie komen voor mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme? Heeft u hierover vragen? Neem dan contact op met Jolanda van der Velde: jolanda@parkinson-vereniging.nl of 030-656 13 69. U kunt zich ook direct aanmelden via onderstaande link.

 
Meld u nu aan als sponsorloper
Workshop voor naasten van mensen met parkinson(ismen)

De ziekte van Parkinson krijgt u niet alleen, uw naaste omgeving krijgt er ook mee te maken. Voor die naasten bieden we een workshop. In een middag gaat u samen met andere naasten aan de slag om inzichten en handvatten te krijgen. Zo leert u zo goed mogelijk met de diagnose van uw partner te kunnen omgaan. Onderwerpen die aan bod komen: Hoe is het als uw rol verandert? Wat als ik me schuldig voel? Er is nog plek op:

  • 14 februari in Lelystad
  • 6 maart in Arnhem
  • 8 april in Alkmaar
  • 21 april in Meppel
 
Meld u nu aan voor een van deze workshops
Informatiedossiers makkelijker te vinden op de website

Het aantal informatiedossiers op de website van de Parkinson Vereniging is in de loop der tijd flink uitgebreid. In deze dossiers vindt u informatie en nuttige links over onderwerpen zoals autorijden, voeding, pesticiden, werken, hulpmiddelen etc. 

U vindt deze dossiers via het hoofdmenu op iedere pagina, onder de noemer 'Thema's'

 
Ga naar de website en bekijk welke informatiedossiers er zijn
Update van het CBR

Niet alleen bij de Parkinson Vereniging, maar ook bij heel wat andere patiëntenverenigingen, kwamen in het afgelopen jaar veel klachten binnen over de stagnerende dienstverlening van het CBR. Klachten over slechte bereikbaarheid, enorme wachttijden en verlopen rijbewijzen stapelden zich zo hoog op dat op enig moment zelfs van overheidswege is ingegrepen.

 
Lees hier het volledige bericht
Oproep deelnemers voor onderzoek naar een nieuwe toedieningsvorm van een bestaand parkinsonmedicijn

De meeste mensen met de ziekte van Parkinson krijgen medicijnen om symptomen zoals traagheid, stijfheid en trillen te onderdrukken. Dergelijke medicijnen moeten vaak meerdere keren per dag genomen worden om een blijvend effect te houden. Desondanks merken veel mensen dat ze vlak voor een nieuwe dosering toch een verergering van hun Parkinson symptomen krijgen. Zo’n moment van ergere klachten noemen we een “off-periode". Het onderzoeksmiddel wordt ontwikkeld om zo’n 'off-periode' te overbruggen tot aan de volgende inname van uw eigen normale medicatie. Voor dit onderzoek worden mannen en vrouwen tussen de 30 en 85 jaar met de ziekte van Parkinson gezocht die regelmatig “off-perioden” hebben en die niet roken.

 
Lees hier de volledige oproep
Resultaat van een door de vereniging gesubsidieerde studie

Algemeen neurologen vinden het soms lastig om te bepalen of iemand met parkinson in aanmerking komt voor een zogenoemde ‘geavanceerde therapie’ (apomorfine, DBS of continue infusie van levodopa/carbidopa via de darm), maar een nieuwe, simpele beslisregel leidt mogelijk tot betere herkenning van patiënten die baat hebben bij zo’n behandeling. Dat zijn de twee conclusies van een onderzoek dat in de periode 2017-2019 werd uitgevoerd in Noord-Oost Nederland met financiële steun van de Parkinson Vereniging.

 
Lees hier het verslag van deze studie
Parkinson Vereniging maakt HIIT-studie mogelijk

De Parkinson Vereniging maakt een nieuw onderzoek mogelijk: Hoog Intensieve Interval Training bij mensen met de ziekte van Parkinson. Artsen en patiënten zijn het dan ook eens dat er alternatieve rehabilitatiebehandelingen nodig zijn. Intensieve fysieke training lijkt zeer veelbelovend te zijn voor het aanpakken van zowel de bewegingsproblemen als de niet-motorische klachten, omdat het belangrijke hersenfuncties verbetert en zodoende de klachten kan verminderen. 

 
Lees hier meer over de HIIT-studie
ParkinsonInzicht stopt

ParkinsonInzicht, een kwaliteitsregistratie met als doel het verbeteren van zorg voor mensen met parkinson, stopt definitief. Deze kwaliteitsregistratie is een samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), ParkinsonNet en de Parkinson Vereniging.

 
Lees hier het volledige bericht
   

U kunt deze nieuwsflits van de Parkinson Vereniging ook online bekijken. U kunt altijd reageren op deze nieuwsflits door een mail te sturen naar: communicatie@parkinson-vereniging.nl. Ook kunt u uw voorkeuren instellen of uitschrijven op de website.