Nieuwsflits 15 juli 2021

Geachte heer Vonk,

In deze nieuwsflits leest u over:

  • De basisdagen over parkinson en atypische parkinsonismen;
  • De verwendag voor partners/mantelzorgers;
  • Vragen die de vereniging aan het Ctgb stelde over glyfosaat;
  • Het nieuwe 'Punt voor Parkinson' in Hengelo;
  • Het aanbod van de Parkinson Academie in de komende maanden;
  • De STEPWISE-studie;
  • Een vragenlijst over medische rijgeschiktheid;
  • De campagne 'Zet parkinson op 1' en ParkinsonNL

Veel leesplezier!Mail

Basisdag ‘Wat zijn atypische parkinsonismen?' (deelname fysiek of online)

Wilt u meer weten over een MSA, PSP, CBS, Vasculair Parkinsonisme of LBD? Op zaterdag 9 oktober 2021 kunt u fysiek of online deelnemen aan de Basisdag ‘Wat zijn atypische parkinsonismen?’ 

 
Lees meer en meld u direct aan
Basisdag ‘Wat is parkinson?' (deelname fysiek of online)

De Parkinson Vereniging houdt ook dit jaar de basisdag 'Wat is parkinson?' voor nieuwe leden (mensen met de ziekte van Parkinson en eventuele partners/mantelzorgers) met maximaal 2 jaar de diagnose parkinson. Deze bijeenkomst kunt u fysiek of online bijwonen.

 
Lees meer en meld u direct aan
Verwendag voor partners/mantelzorgers

Wilt u ook even lekker uitwaaien aan zee? Genieten van de wind door uw haren of lekker beschut struinen door de duinen!

Aan de kust bij Scheveningen kunt u dinsdag 7 september 2021 heerlijk genieten van een coronaproof dagje weg samen met andere partners en mantelzorgers . Een dag waarbij gezelligheid en aandacht voorop staan. Even lekker bijkomen van de stress van alle dag en heerlijk samen ontspannen in een gezellige ambiance. Per lidmaatschap mag één partner/mantelzorger zich aanmelden. De eigen bijdrage is inclusief lunch en diner. 

 
Meld u nu aan voor de verwendag
Zorgen over goedkeuring glyfosaat (Roundup) door het Ctgb

Glyfosaat (de werkzame stof in Roundup) is een wijd verspreid en veelbesproken onkruidbestrijder. Op dit moment is het gebruik van glyfosaat in Nederland toegestaan thuis en in de landbouw. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid

De Parkinson Vereniging maakt zich zorgen om het gebruik van glyfosaat vanwege duidelijke wetenschappelijk onderbouwde aanwijzingen dat glyfosaat de ziekte van Parkinson kan veroorzaken.

 
Lees de vragen die de Parkinson Vereniging hierover stelde
Nieuw 'Punt voor Parkinson' in Hengelo

In het voorjaar van 2022 wordt in Het Borsthuis in Hengelo een 'Punt voor Parkinson' geopend. Alle patiënten uit de regio bij wie deze ziekte is vastgesteld, worden daar door gespecialiseerde zorgverleners behandeld en begeleid. Die aanpak kan een langdurige ziekenhuisopname vaak met jaren uitstellen. (Bron: AD.nl)

 
Lees hier meer over deze nieuwe locatie
Het aanbod van de Parkinson Academie

De Parkinson Academie biedt een breed scala aan informatiedagen, workshops en cursussen voor mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme, partners of mantelzorgers en andere belangstellenden. Door het volgen van deze scholing kunt u uw kennis en vaardigheden (verder) ontwikkelen en zo meer grip krijgen op uw kwaliteit van leven. Binnen de geldende coronamaatregelen worden er weer nieuwe cursussen en workshops opgestart.

 
Bekijk het aanbod op de website en meld u direct aan
STEPWISE-studie van start!

Het doel van de STEPWISE-studie is ervoor zorgen dat mensen met de ziekte van Parkinson meer gaan bewegen. Dit willen de onderzoekers bereiken met behulp van een motiverende applicatie (een app) op de mobiele telefoon. In eerdere fases van deze studie is de motiverende app samen met mensen met parkinson ontwikkeld en is de app door een kleine groep mensen met parkinson uitgetest. Het onderzoek bevindt zich nu in de laatste fase. In deze fase wordt gekeken of de app een grote groep mensen met de ziekte van Parkinson kan helpen om gedurende één jaar meer te bewegen.

 
Lees de volledige oproep voor deelname aan deze studie
Ministerie start online raadpleging medische rijgeschiktheid

Als autorijder kan er van u worden verlangd dat u zich medisch laat keuren. Dit wordt gedaan voor de verkeersveiligheid. Wellicht bent u zelf wel eens gekeurd of heeft u hier vanuit uw werk of omgeving mee te maken gehad. 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil graag uw mening over hoe de medische keuring nu gaat. Denkt u mee?

 
Lees meer over deze online raadpleging
Zet parkinson op 1: ParkinsonNL nieuw fonds voor onderzoek, innovatie en voorlichting

Vanaf juni 2021 heeft de Parkinson Vereniging haar fondsenwervende activiteiten ondergebracht bij ParkinsonNL.

De Parkinson Vereniging is dé vereniging van mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. De Parkinson Vereniging heeft met ParkinsonNet (netwerk voor zorgprofessionals), Dutch Parkinson Scientists (parkinson-onderzoekers) en ParkinsonNL (fondsenwerving) de Parkinsonalliantie Nederland opgericht.

Samen slaan we de handen ineen daar waar het gaat om de ziekte van Parkinson en parkinsonismen. Samen hebben we als doel om (nog) betere resultaten te boeken als het gaat om wetenschappelijk onderzoek en kwaliteit van zorg voor mensen met parkinson en parkinsonismen.

 
Zet parkinson op 1 en doneer nu
   

U kunt deze nieuwsflits van de Parkinson Vereniging ook online bekijken. U kunt altijd reageren op deze nieuwsflits door een mail te sturen naar: communicatie@parkinson-vereniging.nl. Ook kunt u uw voorkeuren instellen of uitschrijven op de website.