Nieuwsflits Parkinson Café kwartaal 2 - 2021

Geachte heer Vonk,

In de tweede nieuwsflits van 2021 leest u over de speciale ParkinsonTV uitzending op Wereld Parkinson Dag.

Daarnaast maken we u graag attent op het (online) wereldcongres International Association of Parkinsonism and Related Disorders met een speciaal programma voor mensen met parkinson(ismen) en hun naasten. 

Ook bieden we u in deze nieuwsflits informatie over de diverse subidiemogelijkheden en het feestelijk tintje bij de heropening van Parkinson Cafés.

Tot slot nog overig nieuws, informatie en tips om uw bezoekers op weg te helpen in het aanbod van de Parkinson Vereniging.

Veel leesplezier!

 
Feestelijk tintje bij heropening Parkinson Cafés

Hoewel het momenteel nog onduidelijk is wanneer de Parkinson Cafés weer echt open mogen, willen we al wel vast vooruitkijken naar het moment dat we straks daadwerkelijk weer open kunnen gaan. Het afgelopen jaar heeft enorme impact gehad op onze leden, vrijwilligers en bezoekers/deelnemers van de Parkinson Cafés en Parkinson Academie. 

Veel leden, vrijwilligers en bezoekers en deelnemers van onze vereniging hebben aangegeven juist in deze tijd persoonlijke verbinding belangrijk te vinden.

Een steuntje in de rug geven, dankbaarheid tonen en laten zien dat we trots op ze zijn en vooral blij dat we over niet al te lange termijn weer fysieke bijeenkomsten kunnen organiseren waarbij we samen kunnen delen, leren en meemaken is iets waar we allemaal enorm naar uitkijken.

In Parkinson Magazine 3 wordt alvast een klein presentje gegeven om de mensen op te vrolijken. Aan dit presentje zit een leuke actie verbonden waarmee mooie prijzen zijn te winnen.

Daarnaast willen we de Parkinson Cafés straks wanneer dit weer mag feestelijk heropenen. Daar hoort natuurlijk ook voor de bezoekers een vrolijk en lekker gebakje bij. Wat te denken van een feestelijk fototaartje met het Parkinson Café logo erop! Ieder Parkinson Café kan voor de eerste bijeenkomst €50,- extra subsidie aanvragen voor een feestelijke heropening.

 
Klik hier om fotogebak te bestellen
Uitwisseling van Parkinson Café Nieuwsbrieven

Toen eind 2020 duidelijk werd dat de beperkingen door corona nog lang zouden aanhouden, hebben veel Parkinson Café teams besloten nieuwsbrieven in het leven te roepen om in contact te blijven met de bezoekers.

Parkinson Café Amersfoort wil graag met andere Parkinson Café teams nieuwsbrieven uitwisselen. Het team van dit Café is nieuwsgierig naar wat andere café's doen op het vlak van contact met hun bezoekers.
Wie belangstelling heeft voor de nieuwsbrief van Parkinson Café Amersfoort mag een reactie sturen naar info@parkingsoncafeamersfoort.nl dan plaatsen ze u op de verzendlijst.

Parkinson Cafés kunnen er ook voor kiezen om de nieuwsbrieven te plaatsen in de community voor Parkinson Cafés zodat iedereen deze kan inzien.

 
Klik hier om naar de community te gaan
Jong & Parkinson subsidie

In januari 2021 is de nieuwe subsidieronde Jong & Parkinson Regionaal bij de Parkinson Vereniging geopend met als doel om regionale activiteiten voor jonge mensen met parkinson(ismen) en hun gezinsleden te stimuleren. Inmiddels zijn er door de Parkinson Vereneiging al zeven projecten in Nederland gehonoreerd.    

Het is van belang dat de aanvraag door of in samenwerking met jonge mensen met parkinson(isme) gedaan wordt.

Wilt u in 2021 ook aan de slag met een nieuw initiatief voor Jong & Parkinson in uw regio? Voor eenmalige en/of kortlopende activiteiten is de inzenddatum uiterlijk 12 weken voorafgaand aan de startdatum van de activiteit. Een aanvraag indienen bij miriam@parkinson-vereniging.nl kan nog totdat de subsidiepot helemaal leeg is. 

 
Klik hier voor meer informatie
Wanneer komt het Parkinson Café in aanmerking voor de Parkinson Café subsidie 2021 van de Parkinson Vereniging?

Normaal gesproken hanteert de Parkinson Vereniging de subsidievoorwaarden dat het budget van het Parkinson Café op peildatum 01-01-2021 €1500,- of lager moet zijn om subsidie over het nieuwe jaar te kunnen aanvragen bij de Parkinson Vereniging.

Nu zijn er enkele Parkinson Cafés die in het jaar 2020 een grote donatie en/of subsidie hebben ontvangen van derden voor een te houden bijeenkomst, maar deze  vanwege COVID-19 niet door zijn gegaan. Van de donateur of subsidieverstrekker mogen zij het bedrag in 2021 opnieuw gebruiken waardoor ze op de peildatum 01-01-2021 boven het subsidieplafond van €1500,- zijn uitgekomen. Mocht dit bij uw Parkinson Café het geval zijn, dan mag u de donatie/subsidie van derden in mindering brengen op het saldo van het Parkinson Café op peildatum 01-01- 2021 en dit schriftelijk melden bij Davey van Rossum (davey@parkinson-vereniging.nl) zodat hij de subsidie over 2021 alsnog toe kan kennen.

 
Lancering Parkinson Alliantie Nederland in ParkinsonTV special op Wereld Parkinson Dag

ParkinsonTV zal eenmalig niet op vrijdag, maar op zondag 11 april tijdens Wereld Parkinson Dag een speciale uitzending maken met daarin bijzondere gasten, muzikale optredens en we kijken uit naar de lancering van de Parkinson Alliantie Nederland. 

Kijkt u mee?

 
Klik hier om naar ParkinsonTV te gaan
(Online) World congress: International Association of Parkinsonism and Related Disorders

Van 1 tot en met 4 mei 2021 wordt in Maastricht het wereldcongres van de IAPRD (International Association of Parkinsonism and Related Disorders)  gehouden. Vanwege de COVID-19 pandemie zal dit echter nu volledig online plaatsvinden.

Op de eerste dag van dit congres, zaterdag 1 mei, wordt de aftrap gegeven met een programma, geheel gericht op mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten.

Dit programma is gebaseerd op een dag uit het leven van iemand met de ziekte van Parkinson. Hierbij zullen allerlei ervaringen, vanaf het moment van opstaan tot aan het naar bed gaan, inclusief de nachtrust die daarop zou moeten volgen, de revue passeren. Zoveel mogelijk geïllustreerd met video’s en voordrachten die gericht zullen zijn op hoe deze symptomen zijn te herkennen, en vooral hoe ze behandeld kunnen worden. Hierbij komen de allerlaatste ontwikkelingen aan bod.

Het is dagvoorzitter Teus van Laar dan ook een groot genoegen u voor deze congresdag voor mensen met parkinson en hun naasten uit te nodigen, die in nauwe samenwerking met de Parkinson Vereniging tot stand is gekomen.

Het grote voordeel is dat u niet hoeft te reizen, om toch alles mee te kunnen maken. We zullen zorgen voor voldoende pauzemomenten in het programma.

 
Klik hier om u aan te melden
Hoort zegt het voort!

Informatie om te melden in het Parkinson Café of in uw Parkinson Café Nieuwsbrief:

De Parkinson Academie heeft momenteel weer diverse online cursussen en bijeenkomsten waaraan u of uw naasten deel kunnen nemen. Benieuwd naar het aanbod?

 
Kijk hier voor het aanbod van de Parkinson Academie
   

U kunt deze nieuwsflits van de Parkinson Vereniging ook online bekijken. U kunt altijd reageren op deze nieuwsflits door een mail te sturen naar: communicatie@parkinson-vereniging.nl. Ook kunt u uw voorkeuren instellen of uitschrijven op de website.