Nieuwsflits 6 oktober 2022

Geachte heer Vonk,

In deze nieuwsflits leest u meer over de volgende onderwerpen:

  • Online ParkinsonNetmagazine 2022
  • Uitleg downloaden, inloggen en gebruik PV-app voor leden
  • Literatuurstudie over DBS bij parkinsonisme PSP
  • Update over gebruik waterstofgas
  • Proefschrift Merel Verhoeff over mondgezondheid bij parkinson
  • ProPark nu ook in LUMC gestart!
  • Het Amsterdam Dance Event
  • Griepprik nu ook voor mensen met parkinson(isme)

Veel leesplezier!

Mail

Lees het jaarlijkse ParkinsonNet magazine ook online

Het ParkinsonNet magazine staat online! Vol mooie verhalen van mensen met parkinson, naasten en ParkinsonNetzorgverleners, interessante artikelen over hoe ze de parkinsonzorg verbeteren en updates over het afgelopen jaar. 

 
Lees het hele magazine hier
Raadpleeg de uitgebreide uitleg op de website voor het gebruik van de PV-app

Met de PV-app voor de smartphone heeft u als lid van de Parkinson Vereniging uw vereniging in uw broekzak! Zo kunt u op laagdrempelige wijze in contact komen met gelijkgestemden, op de hoogte blijven van het laatste parkinson-nieuws en contact opnemen met het verenigingsbureau. Op de website staat een uitgebreide uitleg over het downloaden, inloggen en gebruik van de PV-app.

 
Lees hier hoe u de app download en gebruikt
Literatuurstudie over de toepassing van DBS voor parkinsonisme PSP

Progressieve supranucleaire verlamming (PSP) is een zeldzame progressieve aandoening, die hersencellen aantast die zorgen voor balans, lopen, bewegen van de ogen, spraak, slikken en denken. PSP is de meest voorkomende vorm van atypisch parkinsonisme, maar is nog steeds een zeldzame hersenziekte. Vijf tot 6 per 100.000 mensen hebben PSP. Ter vergelijking komt de ziekte van Parkinson meer dan 10 keer zo vaak voor. De werkgroep wetenschapsnieuws maakte een lekenvertaling van een literatuurstudie over diepe hersenstimulatie (DBS) bij mensen met PSP.

 
Lees hier de volledige lekenvertaling
Update over gebruik van waterstofgas

Vorig jaar stond in Parkinson Magazine een artikel over waterstofgas als aanvullende behandeling tegen parkinson. Recent is de werkgroep aanvullende therapieën gestuit op een wetenschappelijke publicatie waarin gewaarschuwd wordt voor het ontstaan van het uiterst giftige Chroom 6+ bij elektrolyse van water met een roestvrijstalen elektrode. Chroom 6+ is een stof die gevaar kan opleveren voor de gezondheid, is kankerverwekkend en eczeem, astma of COPD kan veroorzaken. 

 
Lees de update over waterstofgas en parkinson
Proefschrift Merel Verhoeff over mondgezondheid bij parkinson

Gedurende de afgelopen jaren heeft Merel onderzoek verricht vanuit het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in samenwerking met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC) naar de mondgezondheid bij mensen met de ziekte van Parkinson (ZvP).

 
Lees meer
ProPark nu ook in LUMC gestart!

Op 25 juli 2022 is de eerste meting in het LUMC verricht. De inclusie van ProPark loopt nu 1 jaar en er zijn meer dan 200 mensen die deelnemen aan het onderzoek! In het Amsterdam UMC, locatie VUmc, worden sinds juli 2021 mensen gezien voor ProPark en op locatie AMC sinds december 2021.

 
Lees meer
Amsterdam Dance Event voor mensen met lichamelijke aandoening

'Als we bij DansPark en ReDiscoverMe 'iedereen' zeggen, bedoelen we ook echt IEDEREEN!', aldus het Amsterdam Dance Event. 'Iedereen die van dansen houdt, maar een uitdaging ervaart als gevolg van een lichamelijke aandoening zoals parkinson is op vrijdag 21 oktober van harte welkom om midden op de dag bij ons te komen clubben!' 

 
Lees meer over dit evenement
Uitbreiding doelgroep griepprik: nu ook voor mensen met parkinson(isme)

Binnenkort valt de uitnodiging voor de griepprik weer op de mat. Met de griepprik worden mensen bescherd die vanwege hun leeftijd of medische aandoening meer risico lopen om (ernstig) ziek te worden van de griep. De doelgroep voor de griepprik is uitgebreid. 

 
Lees meer over de griepprik
Steun alliantiepartner ParkinsonNL!

Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Bij ouderen én – steeds vaker – op jongere leeftijd. Met deze gevoelde urgentie gaat ParkinsonNL het verschil maken op het gebied van onderzoek, innovatie en voorlichting. Wilt u weten hoe u onze alliantiepartner ParkinsonNLdaarbij kunt helpen?

 
Lees hier hoe u ParkinsonNL steun biedt
   

U kunt deze nieuwsflits van de Parkinson Vereniging ook online bekijken. U kunt altijd reageren op deze nieuwsflits door een mail te sturen naar: communicatie@parkinson-vereniging.nl. Ook kunt u uw voorkeuren instellen of uitschrijven op de website.

 
https://www.parkinson-vereniging.nl/l/mailing2/link/89becb46-f42e-4829-9f30-2ddcb70a7e42/not-found