Nieuwsflits 22 april 2021

Geachte heer Vonk,

In deze nieuwsflits leest u over:

  • Parkinsonalliantie Nederland
  • Een online bijeenkomst voor mensen met MSA en hun naaste
  • Coronavaccinatie voor griepprik-groep onder 60 jaar
  • Resultaten van een FUS-studie
  • Ctgb aandacht voor gewasbeschermingsmiddelen
  • Het online IAPRD-congres
  • Een publicatie over de snelst groeiende hersenziekte parkinson
  • Het Parkinson Lintje
  • Een oproep voor onderzoek naar spreekvaardigheid
  • De beoordeling van expertisecentra voor parkinsonismen

Veel leesplezier!Mail

Parkinsonalliantie Nederland wil echt impact maken in de strijd tegen parkinson

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. De persoonlijke en maatschappelijke impact van deze progressieve ziekte is niet alleen ongekend, ze is bij velen ook nog onbekend. Om daar verandering in te brengen hebben de meest vooraanstaande partijen in Nederland waar het gaat om de ziekte van Parkinson en parkinsonismen de handen ineengeslagen en Parkinsonalliantie Nederland opgericht.

 
Lees hier meer over Parkinsonalliantie Nederland
Online bijeenkomst voor ‘mensen met diagnose MSA en de naasten’

Deze workshop is exclusief voor mensen die de diagnose MSA hebben en hun naasten. 

Als u of uw partner de diagnose Parkinsonisme MSA krijgt, is dat een hele schok en verandert er voor u het nodige. Hoe ga je daar mee om? Hoe kun je je voorbereiden op de toekomst? Wat doet dit met je relaties en contacten met mensen in je omgeving?
Zomaar wat vragen die u vast herkent, en waarschijnlijk heeft u nog veel meer vragen.

In deze online bijeenkomst ontmoet u anderen die zich in een soortgelijke situatie bevinden. U kunt elkaar steunen, tips en ervaringen uitwisselen.

 
Meld u nu aan voor deze online bijeenkomst
Griepprik-groep onder 60 jaar uitgenodigd voor coronavaccinatie

Vanaf de eerste week van mei worden mensen met een medisch risico, de zogenaamde griepprik-groep onder de 60 jaar, door de huisarts uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Met deze uitnodiging kunnen zij een vaccinatieafspraak maken bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. 

We adviseren mensen met een kwetsbare gezondheid zich te melden bij hun huisarts, als zij een vaccinatie willen. Sommige mensen zijn namelijk niet direct in beeld bij de huisarts, en krijgen bijvoorbeeld ook geen oproep voor de griepvaccinatie.

 
Lees meer in ons dossier over parkinson en corona
Resultaten van chirurgische behandeling met ultrageluid bij de ziekte van Parkinson

In een recente uitzending van ParkinsonTV beschreef Saman Vinke, neurochirurg verbonden aan het Radboudumc te Nijmegen, een nieuwe techniek voor de behandeling van ernstige motorische parkinsonklachten. Daarbij worden geluidsgolven gebruikt om een kleine hoeveelheid hersenweefsel uit te schakelen, zodat ongewenste signalen worden onderdrukt, met als doel vermindering van de klachten. 

 
Lees over het resultaat van een studie hierover
Ctgb vraagt EFSA aandacht voor mogelijke risico’s Parkinson bij gebruik bepaalde stoffen

Het Ctgb heeft bij de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn bezorgdheid geuit over een mogelijke relatie tussen het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en de ziekte van Parkinson. Het Ctgb vraagt de EFSA-directie nadere analyse/onderzoek uit te voeren voor de werkzame stoffen die nu in Europa zijn goedgekeurd.

 
Lees meer
(Online) World congress: International Association of Parkinsonism and Related Disorders

Van 1 tot en met 4 mei 2021 wordt in Maastricht het wereldcongres van de IAPRD (International Association of Parkinsonism and Related Disorders)  gehouden. Vanwege de COVID-19 pandemie zal dit echter nu volledig online plaatsvinden.

Op de eerste dag van dit congres, zaterdag 1 mei, zal de aftrap worden gegeven met een programma, geheel gericht op mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten. Het grote voordeel is dat u niet hoeft te reizen, om toch alles mee te kunnen maken. Er zijn voldoende pauzemomenten in het programma.

 
Meld u nu aan voor dit online congres
Er zijn zeven miljoen ziektes van Parkinson; parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld

Wereldwijd hebben ruim zeven miljoen mensen de ziekte van Parkinson, en het is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Er zijn zoveel verschillende vormen dat gepersonaliseerde behandelplannen nodig zijn. Dit schrijft neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc samen met internationale collega’s in een overzichtsartikel dat gepubliceerd is in The Lancet.

 
Lees meer
Welke zorgverlener verdient een Parkinson Lintje?

Kent u een ParkinsonNetzorgverlener die op een bijzondere manier een bijdrage levert om de parkinsonzorg te verbeteren en daarmee bijdraagt aan het verbinden van mensen met parkinson en hun zorgverleners? Iemand die bijvoorbeeld verbindende activiteiten organiseert (in de regio) of juist in coronatijd extra in verbinding blijft met de mensen met parkinson die hij of zij behandelt? Nomineer diegene dan uiterlijk 29 april voor het Parkinson Lintje!

 
Nomineer hier een zorgverlener
Proefpersonen voor onderzoek naar taalvaardigheden

Op dit moment wordt er aan de Radboud Universiteit en Radboudumc wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de spreekvaardigheid van mensen met de ziekte van Parkinson. de onderzoekers willen weten hoe de spreekvaardigheid van mensen met deze ziekte wordt beïnvloed door medicatie en diepe hersenstimulatie (DBS).

 
Lees meer en meld u aan
Beoordeling van expertisecentra voor parkinsonismen

De VSOP (Patiëntenkoepel voor zeldzame en genetische aandoeningen) heeft de Parkinson Vereniging gevraagd om een oordeel vanuit patiëntenperspectief te geven. Gevraagd wordt naar uw ervaringen met de behandeling, begeleiding en onderzoeken voor een aantal vormen van parkinsonisme in twee behandelcentra voor zeldzame ziekten. 
Heeft u een diagnose parkinsonisme, en heeft u de uitnodiging om deel te nemen aan deze beoordeling niet ontvangen? Meld u dan voor 1 mei aan om mee te doen via onderstaande knop.

 
Meld u aan voor deelname aan deze beoordeling
   

U kunt deze nieuwsflits van de Parkinson Vereniging ook online bekijken. U kunt altijd reageren op deze nieuwsflits door een mail te sturen naar: communicatie@parkinson-vereniging.nl. Ook kunt u uw voorkeuren instellen of uitschrijven op de website.