Meldactie 'Hetzelfde medicijn in een ander jasje' | parkinson-vereniging.nl

Meldactie 'Hetzelfde medicijn in een ander jasje'

Heeft uw apotheker u opeens een medicijn van een ander merk gegeven? In een ander doosje? Of een vorm of kleur pil? En merkt u verschil? Meld het ons! Uw ervaring telt.

Meldactie

Dit najaar is het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een speciale meldactie gestart over het wisselen van medicijnen. U krijgt dan opeens een ander merk medicijnen, in een ander doosje. Dat heeft de zorgverzekeraar zo bepaald, deze vergoedt alleen het goedkoopste medicijn.

Dit preferentiebeleid heeft, behalve tot een flinke daling van de medicijnprijzen, ook tot veel klachten geleid van patiënten en apothekers. Het wisselen van merken leidt tot verwarring bij gebruikers. Dit werkt het foutief gebruik van medicijnen in de hand.

Uw ervaringen

Op de website van het Meldpunt Medicijnen kunt u (anoniem) uw ervaringen te melden over het wisselen tussen medicijnen als gevolg van het preferentiebeleid. Het IVM is bijvoorbeeld benieuwd of u van medicijn gewisseld bent, en of het gebruik van dit nieuwe middel heeft geleid tot:

• verkeerd gebruik
  • veranderde werking van het middel
  • bijwerkingen
  • tot het stoppen met het medicijn

Wat uw ervaring ook is, u kunt deze melden op www.meldpuntmedicijnen.nl/meldactie.

Alle gemelde ervaringen zullen binnen drie werkdagen na melding op de site van het Meldpunt Medicijnen getoond worden. Het IVM zal de ervaringen verwerken in een rapport dat - na openbaarmaking - ook op de site van het Meldpunt Medicijnen in te zien zal zijn. Voor vragen over deze meldactie kunt u een e-mail sturen naar meldpuntmedicijnen@medicijngebruik.nl.