Oproep voor onderzoek 'understanding hallucinations' | parkinson-vereniging.nl

Oproep voor onderzoek 'understanding hallucinations'

Deelnemers gezocht:

voor project 'Understanding hallucinations'

Hallucinaties komen voor bij een scala aan diagnosen, zoals de ziekte van Parkinson, dementie, slechthorendheid, slechtziendheid en schizofrenie. Voor veel mensen vormen hallucinaties een ernstige aanslag op de kwaliteit van leven. Hallucinaties bij verschillende diagnosen worden verschillend behandeld, zonder dat daar goede inhoudelijke argumenten voor zijn. Anderzijds krijgen mensen met dezelfde diagnose ook allemaal dezelfde behandeling voor hun hallucinaties. Maar mensen met dezelfde diagnose (bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson) kunnen verschillende typen hallucinaties hebben, die ook een ander ontstaansmechanisme hebben, terwijl mensen met verschillende diagnoses (bijvoorbeeld schizofrenie en dementie) dezelfde type hallucinaties kunnen ervaren.

Met dit onderzoek willen wij verschillende typen hallucinaties definiëren aan de hand van de beschrijvingen van patiënten, en het onderliggende breinmechanisme per type hallucinatie achterhalen met MEG-meting. Aan de hand van de typering van de hallucinaties en het onderliggende breinmechanisme verwachten wij de juiste behandeling te kunnen selecteren voor de verschillende typen hallucinaties onafhankelijk van de diagnose.

MEG-meting

MEG staat voor Magneto-EncefaloGram. Een MEG-meting is een methode om hersenactiviteit te meten. Onze hersencellen produceren kleine magnetische signalen. Met een MEG-scan kunnen deze signalen worden gemeten en opgeslagen. Het grote voordeel van een MEG-scan ten opzichte van een MRI is dat deze ook geschikt is voor mensen met claustrofobie en de meting slechts 10 minuten duurt. Een MEG-meting is niet invasief en niet pijnlijk.

Wat houdt deelname aan het onderzoek in?

Deelnemers aan dit onderzoek komen eenmalig naar het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Het onderzoek duurt ongeveer 2,5 uur. Het onderzoek bestaan uit een MEG-meting, vragenlijst over hallucinaties, enkele geheugentaken en een gehoormeting. Deelnemers ontvangen reiskostenvergoeding en een vergoeding voor deelname aan het onderzoek.

Wie kan er meedoen aan dit onderzoek?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u

• De ziekte van Parkinson heeft en minstens één keer per week hallucinaties heeft
  • De ziekte van Parkinson heeft, maar nog nooit hallucinaties heeft gehad (als controlegroep)
  • Lewy body dementie heeft en minstens één keer per week hallucinaties heeft