Apomorfine | parkinson-vereniging.nl

A A
Meer

Apomorfine

Apomorfine

Laatst gewijzigd op 15 februari 2016

Apomorfine.jpg

Parkinsonspatiënten die, ondanks een optimale instelling op oraal gebruikte geneesmiddelen, last blijven houden van periodes van grote (over) beweeglijkheid afgewisseld met stijfheid en niet voldoende reageren op Levodopa kunnen er soms baat hebben het gebruik van Apomorfine naast de orale medicijnen. Dit is een medicijn dat behoort tot de groep dopamine-agonisten en kan afwisselend toegediend worden met behulp van een zogenaamde Apomorfine pen en als continue therapie via een pompje. Door de continue stimulatie van dopamine receptoren neemt de responsfluctuatie af.

Via de ApoGo pen (injectie in de buikhuid) werkt Apomorfine na ongeveer 10 minuten en houdt 45-60 minuten aan. Deze injecties zijn vooral geschikt voor patiënten die plotselinge onvoorspelbare ‘off' perioden hebben, die met de beschikbare medicijnen niet gemakkelijk te behandelen zijn.

Toediening van Apomorfine via de ApoGo pomp gaat naar een kleine katheter die in het onderhuidse weefsel van de buikhuid wordt gebracht. Deze toediening is vooral geschikt voor patiënten met een onvoorspelbaar wisselend functioneren, gepaard gaande met veel ‘off' perioden (tenminste 4-5 per dag) en overtollige bewegingen (hyperkinesieën). Door de continue toediening wordt het functioneren veel stabieler. Vraag uw neuroloog naar meer informatie


Gelijktijdig gebruik van apomorfine en domperidon wordt afgeraden. Tevens moet rekening worden gehouden met hallucinaties als veel voorkomende bijwerking.

ApoGo Pen
Klik hier voor de brochure van de ApoGo pen.
Klik hier voor de bijsluiter van de ApoGo pen.

ApoGo pomp
Klik hier voor de brochure van de ApoGo pomp.
Klik hier voor de bijsluiter van de ApoGo pomp.

U moet Adobe Flash installeren om deze inhoud weer te geven.

Op het gebruik van deze website zijn de gebruiksvoorwaarden van toepassing.
Door het gebruik van de website of het forum gaat u akkoord met de toepasselijkheid van deze voorwaarden. 
Privacy- en cookiepolicy | Opzeggen lidmaatschap