Parkinson en werk - Diagnose parkinson(isme), en nu? | parkinson-vereniging.nl

Parkinson en werk - Diagnose parkinson(isme), en nu?

Diagnose parkinson(isme), en nu?

“U heeft parkinson”. Deze mededeling kwam wellicht als een donderslag bij heldere hemel. Misschien was het ook een opluchting eindelijk te weten wat er aan de hand was. Maar vervolgens is en blijft het dan slecht nieuws. Het is helemaal niet raar dat je dat moet verwerken. En, vaak is het ook slecht nieuws voor de mensen in je omgeving. Ook zij hebben wat te verwerken. Omdat de ziekte stapje voor stapje zijn tol eist, blijft het ook een proces van steeds weer verwerken, accepteren en zoeken naar mogelijkheden.

Fases van verwerking

Veel mensen doorlopen bij verwerken van slecht nieuws de volgende fasen:

• Ik wil het niet weten, ik doe of ik het niet heb! (ontkenning)
  • Waarom ik? (frustratie)
  • Ik wil het niet hebben! (agressie)
  • Ik kan hier niet mee leven! (depressie)
  • Ik zal er mee moeten leren leven (acceptatie)
  • Ik ga er met mijn Parkinson het beste van maken! (integratie)

Vooral bij de eerste fasen is de kans groot op een burn-out of depressie. Blijf je lang in een van die eerste fasen ‘hangen’, dan raden we je aan (professionele) hulp te zoeken.

Bij voortschrijding van de parkinson, kan het zijn dat je meerdere keren door dit proces heen moet. Ook je partner, familie, en ook je collega’s en werkgever moeten in meer of mindere mate door dit proces heen.

Leren omgaan met parkinson

Door parkinson zelf, maar ook  doordat je slecht nieuws moet verwerken, verandert er veel. Niet alleen jij, maar ook je omgeving moet leren hiermee om te gaan. Het kan zijn dat je niet meer hetzelfde kan als vroeger: je hebt meer tijd nodig hebt om dingen af te ronden, je onderneemt minder en bent sneller geïrriteerd. Je komt misschien nerveus en prikkelbaar over of je hebt niet meer zo’n behoefte aan drukte, lawaai of tijdsdruk. Daar komt soms nog bij dat de verminderde mimiek en strakke blik die veel voorkomt bij parkinson de communicatie niet gemakkelijker maakt.

Allemaal dingen waar je omgeving aan moet wennen. Ze voelen misschien met je mee maar hebben ook hun eigen verwerking en verwachtingen, of ze nu partner, familie, collega of baas zijn. Werken doe je zelden alleen, ook anderen zijn afhankelijk van je. Je zult misschien niet meteen met je ziekte te koop willen lopen, maar het kan wel helpen wanneer de mensen waar je op je werk mee te maken hebt ook begrijpen waarom er wat verandert. Een goed contact met je werkgever is heel belangrijk. Als je een goede werkrelatie met je werkgever hebt, wordt het jullie uitdaging samen optimaal inspelen op de nieuwe situatie (waar jullie beide niet om gevraagd hebben). Maar parkinson veroorzaakt soms al voordat de diagnose gesteld is onbegrepen symptomen die het functioneren dan al belemmeren. Daardoor kan het ook zijn dat je relatie met je bedrijfsarts of je werkgever niet meer optimaal is. De diagnose kan dan misschien helpen om te verklaren wat er mis ging. Op die basis vinden jullie dan mogelijk weer een weg vooruit.

Tips

1. Het is normaal dat je parkinson slecht en moeilijk te verwerken nieuws vindt.
  2. Probeer ook de mensen om je heen te begrijpen wanneer ze onhandig reageren of ook jouw nieuwe situatie een plekje moeten geven.
  3. Blijf openstaan voor en vraag feedback van de mensen om je heen.
  4. Blijf praten, sluit je niet af (hoe moeilijk dat ook is) en kijk samen wat je wel kunt doen (met je werkgever, met je collega’s, met iedereen om je heen).
  5. Probeer in mogelijkheden te denken in plaats van in beperkingen.
  6. Aarzel ook niet om hulp te vragen van een professional: denk bijvoorbeeld aan parkinsonverpleegkundige, maatschappelijk werker, psychosociaal hulpverlener, neuroloog of psycholoog, je vindt ze via ParkinsonNet. Ook lotgenotencontact kan helpen, je vindt lotgenoten op fora van de Parkinson Vereniging en in Parkinson Cafés.

Tags: