Heerle (West-Brabant) | parkinson-vereniging.nl

A A
Meer

Heerle (West-Brabant)

Parkinson Café Heerle (West-Brabant)

Het Parkinson Café West-Brabant is een informeel trefpunt voor mensen met de ziekte van Parkinson, hun familieleden en andere direct betrokkenen. Het geeft hen de gelegenheid om in ongedwongen sfeer ervaringen en kennis met elkaar te delen. Daarnaast krijgen zij er informatie over de behandelmogelijkheden en de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Ook is er veel aandacht voor meer praktische zaken. En regelmatig worden deskundigen uitgenodigd om een voordracht te houden.

Waar en wanneer?

Het Parkinson Café West-Brabant wordt elke eerste donderdag van de maand gehouden in het Dorpshuis De Schalm, Herelsestraat 100 in Heerle. De Schalm is gevestigd in de Gertrudiskerk, de ingang bevindt zich in de Herelsestraat. U bent van harte welkom.

De inloop is vanaf 13.30 uur. Het Parkinson Café start om 14.00 uur tot 16.00 uur. In de omgeving kunt u gratis parkeren.

Contact

Wilt u meer weten over het Parkinson Café West-Brabant? Stuurt u dan een mail naar het e-mailadres: info@parkinsoncafewestbrabant.nl

U kunt ook een kijkje nemen op de website: www.parkinsoncafewestbrabant.nl

Programma 2018

4 januari Nieuwjaarsbijeenkomst
Op deze eerste bijeenkomst van 2018 komt Paul Asselbergs naar het café. Paul (1945) is een geboren en getogen Bergenaar en een echte ‘taalkunstenaar’. Woordspelingen zijn z’n handelsmerk. Paul heeft intussen 13 boekjes met komische verhaaltjes en puntdichtjes op zijn naam staan. Hij leest een aantal komische verhaaltjes voor uit zijn boekjes en ook een aantal puntdichtjes. Ook staat hij even stil bij het auto-ongeluk in het jaar 2000, maar vooral bij het feit dat hij daarna een nieuw en zeer waardevol leven heeft mogen oppakken.

1 februari Vragenuurtje
Een bijeenkomst waarbij bezoekers allerlei vragen kunnen stellen aan de aanwezige parkinsonverpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut en logopedist. Het is een interactieve bijeenkomst waar ieder van elkaars vragen en de antwoorden kan leren. Onderwerpen zoals medicatiegebruik, lichamelijke problemen, hulpmiddelen, spraak en slikken en nog veel meer, kunnen aan bod komen.

1 maart E-Health
Technologie biedt ook binnen de zorg steeds meer mogelijkheden. Oefenapps op de telefoon of IPad, zorgverleners die u op afstand kunnen volgen. Fysiotherapeuten Lian van Lammeren en Ronald van Broekhoven vertellen over de mogelijkheden en wat u er aan zou kunnen hebben.

5 april Communiceren
Ad Nouws, psycholoog en gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met parkinson en hun familie, vertelt waar je op kunt letten bij de communicatie met iemand met parkinson en op welke wijze je derden kunt uitleggen waar ze op moeten letten. Ook komt aan bod op welke manier de persoon met parkinson zich kan uiten, zodat de boodschap bij die ander juist aankomt. Zie voor meer informatie ook www.nouwshulpbijparkinson.nl.

3 mei Revalidatie bij Parkinson
Vaak ontstaan er meerdere problemen in het verloop van de ziekte van Parkinson. Die problemen kunnen van lichamelijke aard zijn, of kunnen te maken hebben met een verminderde werking van het geheugen. Dan kan een tijdelijk revalidatietraject een mogelijkheid zijn. Een van de revalidatieartsen van het Bravis ziekenhuis gaat in op de rol die de revalidatiearts kan spelen bij de zorg voor de parkinsonpatiënt.

7 juni De neuroloog aan het woord
Neuroloog Van Strien gaat in op de behandeling via deep brain stimulation. Er zal ook iemand bij zijn, die zelf een deep brain stimulatieoperatie heeft gehad. Beiden zullen ook ingaan op de vragen die er leven met betrekking tot deze ingrijpende behandelmethode.

6 september    Patiëntportret: “Waarom heb ik Parkinson?”
In oktober 2016 kreeg Jos Voeten, toen net 51 jaar oud, te horen dat hij de ziekte van Parkinson had. De eerste twee vragen die meteen bij hem opkwamen waren: “Waarom heb ik Parkinson?” en “Wat moet ik doen om ervan te genezen?” En juist op die twee vragen was geen antwoord. Dus ging hij zelf op zoek naar ‘Het Grote Waarom’: Waarom heb ik Parkinson? Een zoektocht, niet als medisch expert, maar als expert van zichzelf waarbij zijn kennis en ervaring als senior adviseur duurzaamheid van pas kwamen. Het leidde voor hemzelf tot antwoorden, waardoor hij de ziekte beter een plaats kon geven. Dat inzicht geeft in ieder geval meer rust.

4 oktober       Zo lang mogelijk zo min mogelijk afhankelijk zijn?
Is een hulpmiddel altijd een oplossing? Ergotherapeuten Sanne Buuron van tanteLouise en Moniek van den Brand - Oomen van het Bravis ziekenhuis gaan in op de problemen die ervaren worden bij dagelijkse handelingen en op welke manier je deze kunt oplossen. Aan bod komen leren hoe je een handeling anders kunt uitvoeren, trainen van vaardigheden en inzetten van hulpmiddelen. Daphne de de Ruijter van Dapr Pants, geeft deze middag uitleg over praktische aanpassingen aan kleding en aangepaste nieuwe kleding.

1 november   Multidisciplinaire zorg
Wat houdt multidisciplinaire zorg in? Hoe gaat het nu, wat gaat er goed en wat kan er beter?

Deze middag is een interactieve middag waarbij we graag van u horen wat uw ervaringen zijn over de afstemming tussen diverse hulpverleners en u over uw zorg en behandeling.

6 december   Feestmaand
Deze middag sluiten we het Parkinson Café jaar af met een gezellig, feestelijk samenzijn. Tijd voor een hapje, drankje en muziek. Zeevrouwenkoor Zout en Zoet brengt Nederlandstalige zeemans- en vissersliedjes ten gehore om u in de stemming te brengen. 

Parkinson Café West-Brabant is een initiatief van het samenwerkingsverband van TWB, Thuiszorg met Aandacht, Groenhuysen, Surplus Zorg, Bravis ziekenhuis, tanteLouise, Ookthuis, Van Broekhoven Fysiotherapie, Fysiotherapie Van Lammeren, ParkinsonNet Roosendaal, ParkinsonNet Bergen op Zoom en de Parkinson Vereniging.

Vacature vrijwilliger voor Parkinson Café West Brabant

Wie zijn wij?

Het Parkinson Café staat bekend om de waardevolle bijeenkomsten waar in alle openheid over Parkinson gesproken wordt. Het zijn momenten om elkaar te ontmoeten, maar ook is er iedere keer een inhoudelijk onderwerp, waarvoor we een spreker uit één van de aangesloten organisaties of extern uitnodigen. Hierbij is veel interactie mogelijk, alle vragen kunnen worden gesteld of ervaringen gedeeld. Het Parkinson Café is bedoeld om naar elkaar te luisteren, van elkaar te leren. Iedere eerste donderdag van de maand wordt het gehouden in  De Schalm te Heerle. Dit café is een samenwerking van verschillende instellingen die veel expertise hebben op het gebied van de behandeling en begeleiding van mensen met de ziekte van Parkinson. Zij blijven op de achtergrond betrokken bij de organisatie.

Wat gaat u doen?

Binnen het concept Parkinson Café zijn verschillende taken voor vrijwilligers te doen. Denk bijvoorbeeld aan het voorbereiden van de  middagen, de rol van gastvrouw, - heer, vrijwilligers achter de leestafel, gespreksleider van het Café, administratieve taken en contact met de Parkinson Vereniging

Wij vragen:

  • Goed luisteren, geduldig en meelevend
  • Bij voorkeur beschikbaar op de eerste donderdag van de maand van 13.00-17.00 uitgezonderd maanden juli en augustus
  • Enige computervaardigheid is een pré

Wat krijgt u ervoor terug?

  • Een leuk team met mensen om mee te werken
  • Meedenken om de bijeenkomsten verder inhoud te geven en te ontwikkelen

Heeft u interesse?

Neemt u dan a.u.b. contact op met: Monique van de Pas, coördinator van het Parkinson Café West-Brabant en parkinsonverpleegkundige bij TWB, Thuiszorg met Aandacht.
tel. 06-20019185/ e-mail: mvdpas@twb.nl

Of kom vrijblijvend een keer kijken bij één van onze bijeenkomsten.

Parkinson Café is een initiatief van het samenwerkingsverband tussen: TWB Thuiszorg met Aandacht, Groenhuysen, Surplus Zorg, Bravis ziekenhuis, stichting tanteLouise,  Van Broekhoven Fysiotherapie, ParkinsonNet Roosendaal, ParkinsonNet Bergen op Zoom en de Parkinson Vereniging

 


Op het gebruik van deze website zijn de gebruiksvoorwaarden van toepassing.
Door het gebruik van de website of het forum gaat u akkoord met de toepasselijkheid van deze voorwaarden. 
Privacy- en cookiepolicy | Opzeggen lidmaatschap