Wereld Parkinson Dag

Op 11 april is het Wereld Parkinson Dag. Op deze dag vragen wij extra aandacht voor alle mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. Dat is belangrijk, want het aantal mensen met parkinson(ismen) neemt in de komende jaren flink toe.

Steun de Parkinson Vereniging

Parkinson is een chronische, progressieve neurologische aandoening die nog niet te genezen is. De Parkinson Vereniging vraagt op Wereld Parkinson Dag nadrukkelijk aandacht voor voor iedereen die met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme te maken heeft. Goede informatievoorziening, belangenbehartiging en een mogelijke ontmoeting om kennis en ervaringen uit te wisselen zijn heel belangrijk. Ook onderzoek naar de oorzaak van de ziekte en om de kwaliteit van zorg en leven met parkinson(ismen) te verbeteren is essentieel. Dit is waar de Parkinson vereniging zich voor inzet!

Steun het werk van de Parkinson Vereniging

Parkinson: deze week in de media

Documentaire: Samen

Op woensdag 8 april werd op NPO2 de documentaire 'Samen' uitgezonden. Hoe zou je reageren als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? Als filmproducent Kees Rijninks, de echtgenoot van filmmaker Carmen Cobos, gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Parkinson, stort hun wereld in. Na maanden van verdriet, woede en ontkenning proberen zij nu de balans in hun leven terug te vinden. In '2Doc: Samen' volgen zij een jaar lang een groep ongeneeslijk zieke patiënten, hun partners en hun neuroloog. Lees hier meer over deze documentaire.

Kijk hier deze documentaire terug

Tweeluik over zoektocht naar parkinsonmedicijn

Op het digitale themakanaal NPO2 Extra wordt op 10 en 11 april om 20.30 uur het BBC tweeluik 'Op zoek naar een Parkinson medicijn' opnieuw uitgezonden. Dit in verband met Wereld Parkinson Dag. Meer informatie over deze documentaires en over de GDNF-trial leest u op onze website. De werkgroep wetenschapsnieuws geeft antwoord op vragen die deze documentaire kan oproepen en maakte voor u een begrijpelijke samenvatting van de wetenschappelijke publicatie over het betreffende onderzoek.

Lees meer over de GDNF-trial

ParkinsonTV: Wereld Parkinson Dag

Geen live-uitzending van ParkinsonTV, maar wel een gevoel van saamhorigheid en samenzijn. Dat willen de Parkinson Vereniging en ParkinsonNet alsnog graag samen met u uitdragen op Wereld Parkinson Dag. Samen stilstaan bij deze bijzondere dag in deze bijzondere tijd. Daarom bedachten we een alternatief. 

Aan de hand van videoboodschappen van mensen die zelf een diagnose parkinson(isme) hebben, naaste of parkinsonzorgverlener zijn is er op Wereld Parkinson Dag een speciale uitzending. 

Ga naar ParkinsonTV om deze en andere uitzendingen te zien

Speciaal voor leden van de Parkinson Vereniging hebben we in de online community op onze website een kanaal ingericht rondom 'Parkinson en het coronavirus'. Wanneer u als lid bent ingelogd op de website, dan kunt u in deze veilige omgeving ervaringen en tips delen en elkaar steunen in deze lastige tijd.

Ga naar de online community 

Oproep van neuroloog Bas Bloem

ParkinsonTV op WPD

Directeur Carla Aalderink

Ook in 2020 organiseert de Vlaamse Parkinson Liga een Werelddag. 'Op 11 april van 10 tot 12 uur zenden we via medinet.tv een digitaal programma uit waarin wetenschappers ‘parkinson en corona’ vanuit diverse hoeken belichten. Prof. Dr. Wim Vandenberghe (neuroloog UZ Leuven) vertelt over de medische uitdagingen en Prof. Dr. Marijke Miatton (Neuropsycholoog UZ Gent) gaat dieper in op de psychosociale aspecten. Dr. Moran Gilat en  Clara De Somer (neurokinesitherapie KU Leuven) benadrukken dat bewegen en goed slapen nu  belangrijker zijn dan ooit.'

Kijk online naar de Vlaamse Wereld Parkinson Dag

Symposium dit jaar helaas niet mogelijk

Gezien de maatregelen die zijn uitgeroepen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus kan het jaarlijkse symposium op Wereld Parkinson Dag dit jaar helaas niet doorgaan. 

De Parkinson Vereniging en ParkinsonNet, het netwerk van gespecialiseerde zorgverleners, slaan de handen ineen om ondanks deze lastige omstandigheden toch stil te staan bij Wereld Parkinson Dag!

Terug naar boven