Nieuwsflits 17 oktober 2020

##aanhef _nieuwsflits##,

In deze nieuwsflits leest u de aankondiging voor de digitale Algemene Ledenvergadering in november. Ook lichten we vast een tipje van de sluier op over de COPIED-studie, die komend jaar kan rekenen op financiële steun van de Parkinson Vereniging. Bestuurslid Marja Overvest werd in het kader van de Telegraaf-campagne over de hersenen geïnterviewd. De link naar het artikel vindt u hieronder. Tot slot is er voor naasten van mensen met parkinson(ismen) een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de online cursus 'Partner in Balans', waarover ook meer in deze nieuwsflits. 

Veel leesplezier! 

 
Digitale Algemene Ledenvergadering 14 november 2020

Komende week verschijnt Parkinson Magazine 5 en daarin vindt u de uitnodiging en agenda voor de op 14 november a.s. geplande algemene ledenvergadering (ALV). Het was de bedoeling om deze vergadering plaats te laten vinden in het Van der Valk Hotel in Tiel. De huidige aanscherping van de overheidsmaatregelen ten aanzien van het coronavirus leidt er helaas toe dat het bestuur heeft moeten besluiten ook de najaars ALV op digitale wijze te laten plaatsvinden. Op de agenda staan onder andere de bespreking en goedkeuring van het jaarplan en de begroting voor 2021.

Het bestuur nodigt u van harte uit om zich aan te melden voor deze digitale vergadering die plaatsvindt op zaterdag 14 november 2020 van 10.00 uur tot uiterlijk 12.30 uur.

 
Meld u nu aan voor de digitale Algemene Ledenvergadering
COPIED studie: Een zelfhulptool vol omwegen bij obstakels in het denken

Een aanzienlijk deel van de mensen met parkinson heeft last van obstakels in het denken, vaak al voor de diagnose. Denk daarbij aan problemen met aandacht en concentratie, geheugen, snelheid van denken en doen, overzicht houden en plannen, prikkelverwerking en het uitvoeren van (dubbel)taken. Er zijn nog geen wetenschappelijk onderbouwde hulpmiddelen om dit soort obstakels te omzeilen.

In de tussentijd zijn mensen met parkinson ontzettend creatief in het vinden van omwegen waardoor ze hun dagelijkse activiteiten toch uit kunnen voeren. Het zijn deze omwegen die de onderzoekers van de COPIED*-studie als het ware gaan kopiëren: Ze gaan tips en trucs ophalen, toetsen, bundelen, omtoveren in een leerbare vorm en vervolgens weer uitdelen.

De COPIED-studie is een van de onderzoeken die de Parkinson Vereniging komend jaar financieel steunt.

 
Lees hier meer over dit onderzoek
Campagne 'De hersenen' vraagt aandacht voor hersenaandoeningen zoals parkinson(ismen)

Nog steeds kampt maar liefst een op de vier Nederlanders met hersenaandoening. Met de campagne 'de Hersenen' wordt breed aandacht gevraagd voor hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en parkinsonismen. Marja Overvest, bestuurslid van de Parkinson Vereniging, deelde haar persoonlijke verhaal in het kader van deze campagne.

 
Lees het verhaal van Marja Overvest
Online module  ‘Parkinson Partner in Balans’

Als naaste van iemand met parkinson(ismen) staat u wellicht onder druk, helemaal in deze coronatijd. De online cursus ' Parkinson Partner in Balans' , kan u helpen te voorkomen dat de druk te hoog wordt en dat u overbelast raakt. Mantelzorgers die de cursus al hebben gevolgd geven aan dat ze meer zelfvertrouwen hebben en echt verder kunnen. Ook heel handig: de cursus is opgesplitst in modules die deelnemers kunnen volgen wanneer het hun het beste uitkomt. 

Er is nu een actie waarbij de online cursus gratis te volgen is, maar let op: er is slechts een beperkt aantal gratis plekken beschikbaar!

Meer weten en/of  aanmelden? Mail naar partnerinbalans@maastrichtuniversity.nl.

 
   

U kunt deze nieuwsflits van de Parkinson Vereniging ook online bekijken. U kunt altijd reageren op deze nieuwsflits door een mail te sturen naar: communicatie@parkinson-vereniging.nl. Ook kunt u uw voorkeuren instellen of uitschrijven op de website.