Frank en werken met parkinson

'Werken is mij niet vreemd'

Frank Weel

Ik word ook lid, net als Frank
Parkinson-_werk.jpg

Werken is Frank niet vreemd. De eindveertiger uit Heemskerk was gewend om vanaf jonge leeftijd zes dagen in de week gas te geven. Meegekregen van thuis, want zijn vader had een groentewinkel waar Frank zo veel mogelijk zijn steentje aan bijdroeg. Zelfs na zijn opleiding, terwijl hij zelf een fulltime baan had, werkte hij op zaterdag in de winkel. Tot het echt niet meer ging. Op veertigjarige leeftijd kreeg hij de diagnose parkinson. Maar de nuchtere, positief ingestelde Frank liet zich hierdoor niet kisten. Of zoals hij zelf zegt: “De buurvrouw is overspannen. Ik heb dit. Zo hebben we allemaal wel wat.”

De voortschrijdende verslechtering die zo kenmerkend is voor parkinson was bij Frank al merkbaar vanaf zijn 18e jaar. Achteraf gezien natuurlijk, want op dat moment dacht hij daar niet zo over na. Ja, hij had enorme spierpijn na het tennissen. En ja, hoe ouder hij werd, hoe vaker hij weer een stapje terug moest doen. In de groentewinkel werd het lastiger en lastiger om te sjouwen. Zijn werk als automonteur zegde hij ook vaarwel vanwege opspelende rugklachten. In 2014 was Frank process operator bij Tata Steel in Ijmuiden, toen de neuroloog hem mededeelde dat hij parkinson had. “Dat slaat in als een bom. Je denkt meteen dat het voorbij is, de leuke dingen. Het klinkt ook meteen zo zwaar. Ook omdat ze het ‘de ziekte’ van Parkinson noemen. Daar ben ik het niet mee eens. Dat suggereert dat je er aan gaat overlijden, en dat is niet zo. Ik zeg altijd dat ik leef met parkinson.”

Regelmaat

Het leven van Frank veranderde natuurlijk wel ingrijpend. “Ik kreeg steeds meer klachten. Dus zo langzamerhand hebben ze steeds de functie een beetje aangepast. Vooral de ploegendienst nekt je dan. Daar ga je helemaal op stuk. Regelmaat moet je hebben. Van ploegendienst ging ik naar dagdienst, en zo werden er verschillende stappen genomen. Uiteindelijk kwam ik met mijn technische achtergrond terecht bij research & development. Daar had ik het beheer over een blikjesmachine. Zo heb ik daar nog een paar jaar kunnen werken.

Open kaart

In al die tijd heeft Frank bij zijn werkgever open kaart gespeeld. “Zo zit ik in elkaar. Ik ben een open boek, ook op mijn werk. Want als je open kaart speelt, dan hoef je ook niks te verbloemen. Dat heeft ook geleid tot veel begrip.”

Inmiddels is Frank zo’n vier jaar geleden volledig gestopt met werken. Missen doet hij het eigenlijk niet. “Het afbouwen was ik natuurlijk al gewend vanaf jongere leeftijd. En ik kon nog best veel doen. Heb in 2018 nog mijn hele huis verbouwd. Maar toen kwam er ook een periode dat het snel bergafwaarts ging. En om stiekem heel eerlijk te zijn; ik werd het werken ook een beetje zat. Je bent al zo veel aan het vechten met je eigen lichaam.”

Deep brain stimulation

In 2018 nam Frank een besluit waar hij nu nog steeds heel blij mee is. “Uiteindelijk kon ik mijn veters niet eens meer strikken. Daarom heb ik toen besloten om een dbs te laten plaatsen, de deep brain stimulator. Het was een life-changer voor mij.”

Nu gaat het goed met me. Ik ben een heel erg positief persoon en denk vooral aan wat ik nog wel kan. Je gaat je leven anders indelen. Gaat anders met je financien om, anders met je vrije tijd om. Je koestert het moment. Je denkt; nu kan ik het nog, misschien over drie jaar niet meer. Ik moest stoppen met motorrijden en skien bijvoorbeeld. Daar kun je van blijven balen, maar je kan ook denken ‘wat een mooie tijd is dat geweest’. Ik hoefde gelukkig nooit naar een psychiater om over mijn problemen te praten. Ik ben misschien zelfs een nóg positiever persoon geworden.”

Laat parkinson niet winnen

“Ik probeer nu elke dag wakker te worden met een duidelijk doel. Als ik me redelijk goed voel dan wil ik nog wel eens een brommer of auto opknappen. Of poetsen. Tussendoor even het hondje uitlaten en met de kinderen wat leuks doen. Mijn vrouw pesten. Dat soort dingen. Ik heb een hekel gekregen aan haasten, maar de dagen vliegen voorbij.”

Het nadeel is: Als ik een goede dag heb, dan verval ik heel snel weer in mn oude patroon. Dan wil ik te veel. Maar goed, ik heb liever spierpijn doordat ik iets gedaan heb, dan spierpijn omdat ik niks gedaan heb.”

Parkinson Vereniging

“Een paar jaar na mijn diagnose ben ik lid geworden van de Parkinson Vereniging. Echt een heel fijne club mensen. Het is een vereniging waar leden niet gewoon leden zijn maar eigenlijk clubleden. Iedereen met parkinson en iedere dierbare van iemand met parkinson moet er lid van worden vind ik. Vooral omdat je dan in contact komt met andere mensen waarmee je informatie kan delen. Het verraste me hoeveel mensen toch zo druk bezig waren met creatieve en leuke hobbies. Bovendien kun je elkaars interesses ook delen en uitwisselen. Ik kom nog regelmatig bij het Parkinson Café in Haarlem. En dan probeer je van elkaar te leren, en je mening te geven. Ik ben geen evangelist, ik deel gewoon mijn ervaringen. Misschien helpt het andere jonge mensen met parkinson. Baat het niet dan schaadt het niet. Sterker, het baat misschien wel heel veel. Ik denk echt dat ze hun voordeel kunnen doen bij zo’n vereniging.”

Word ook lid van de Parkinson Vereniging!

Ook op mijn werk was ik een open boek
Frank Weel - Lid van de Parkinson Vereniging

Meer mensen

Frank

Parkinson-_Garage - kopie - JPEG.jpg

De voortschrijdende verslechtering die zo kenmerkend is voor parkinson was bij Frank al merkbaar vanaf zijn 18e jaar. Achteraf gezien natuurlijk, want op dat moment dacht hij daar niet zo over na.

Lees meer

Irma

Parkinson-Sport - kopie - JPEG.jpg

Ze heeft parkinson, maar om nou te zeggen dat Irma zielig in een hoekje zit. Integendeel. Irma (65 jaar) is drukker dan ooit. Mede door de diagnose parkinson die zij 10 jaar geleden kreeg, voelde zij zich geroepen om veel activiteiten rond de Parkinson Vereniging op te pakken.

Lees meer

Jan en Denise

Parkinson-Wandelen - kopie - JPEG.jpg

Een eigenschap die Jan en Denise hebben en gebruiken op hun reis met parkinson, is een positieve mindset. Dit helpt hen in het maken van keuzes, zodat ze zo veel mogelijk kunnen doen wat ze willen doen.

Lees meer

Gerdy

Parkinson-Oma - kopie - JEPG.jpg

Niet gehinderd door haar verminderde mobiliteit en spraak haalt Gerdy alles uit het leven. Ik heb geen parkinson maar ik doe het erbij. Dat is altijd het motto van Gerdy geweest, vertelt haar man.

Lees meer
Terug naar boven