Dansen en Parkinson: een vooronderzoek over de interindividuele effecten op motoriek en de kwaliteit van leven van personen met Parkinson

Dansen en Parkinson: een vooronderzoek over de interindividuele effecten op motoriek en de kwaliteit van leven van personen met Parkinson

18 december 2015

Een research project over het dansen uit de “Dance for PD program in Brooklyn, NY.” toont een aantal interessante uitslagen aan. Het gaat om een “vooronderzoek” omdat dit onderzoek gebruikt wordt om wereldwijd een groter onderzoek te gaan doen.

Oefengroepen met PD (ziekte van Parkinson) en hun zorgpartners werden door een aantal professionele dans- balletgroepen opgezet. Een eerder onderzoek gaf aan dat de oefengroep positieve effecten had in een dergelijke opzet. Dit onderzoek, zonder controlegroep, bekijkt de effecten van dansoefeningen op diverse motorische aspecten en die van kwaliteit van leven van PD. Dit gedurende 16 sessies ( 8 weken 20 uur) gegeven door professionele dansers/ leraren. Verschillende onderzoekmethodes zijn gebruikt om het effect vast te leggen. Er is een aantal vragenlijsten (meetinstrumenten) gebruikt: o.a. UPDRS (deel III) deze vragen gaan over de motoriek, Berg Balance, bedoeld om de houdingsinstabiliteit te bepalen, de PDQ-39, zoals te bedenken valt een 39 items-vragenlijst over o.a. mobiliteit, sociale steun, cognitie en communicatie. Ook werden individuele interviews afgenomen. UPDRS III totale score en sub scoren over de gang (lopen) en tremor verbeterde na de dansoefeningen. ( p< 0.05) In de interviews gaven deelnemers fysieke, emotionele en sociale verbeteringen aan. Ondanks de verscheidenheid bij aanvang, sommige personen met milde Parkinson andere met een ernstige PD, was het betere eindresultaat over de hele oefengroep te merken. De gemiddelde leeftijd was 66.2 jaar, 12 van de 14 deelnemers met Idiopathische PD maakte het hele onderzoek af. Na 4 jaar volgde nog 4 personen met PD regelmatig de oefengroep. Aandacht voor minder verloop, regelmatige opkomst van - en verbonden voelen met de oefengroep is van belang. Om de waarde van het dansen voor PD te belichten doen de onderzoekers het voorstel is om naast wetenschappelijke metingen, waarin veel cijfermateriaal en strakke indelingen gebruikt worden, ook wat open vragen in de vorm van enquêtes te gebruiken.

Oorspronkelijk artikel:

Dance for PD: a preliminary investigation of effects on motor function and quality of life among persons with Parkinson's disease (PD).

Westheimer O, McRae C, Henchcliffe C, Fesharaki A, Glazman S, Ene H, Bodis-Wollner I.

J Neural Transm (Vienna). 2015 Sep;122(9):1263-70. doi: 10.1007/s00702-015-1380-x. Epub 2015 Apr 3.

Labels:

Terug naar boven