Handoefeningen bij mensen met parkinson

Handoefeningen bij mensen met parkinson

Vanuit Granada (Spanje) komt een onderzoek over verbetering van de handfunctie bij mensen met Parkinson.

In dit onderzoek werd gekeken naar de effecten van een vijftien minuten durende sessie handoefeningen bij patiënten met de ziekte van Parkinson (ZvP). Het ging hier om handvaardigheid- en handkrachtoefeningen. Ook kan nog vermeld worden dat er sprake was van een RCT-onderzoek, d.w.z. een gecontroleerd onderzoek: een groep van dertig patiënten die de oefeningen doet en een controlegroep van dertig die de specifieke oefeningen niet doet.

De verantwoordelijk groep onderzoekers zijn: Sara Mateos-Toset, Irene Cabrera-Martos, Irene Torres-Sánchez, Araceli Ortiz-Rubio, Emilio González-Jiménez, Marie Carmen Valenza.

Deze onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er met vijftien minuten handoefeningen een opvallende verbetering in de handvaardigheid en handbewegingen ontstond. Niet duidelijk is of apart de rechter- en linkerhand of alleen de voorkeurshand geoefend werd en met welke frequentie getraind werd. De doelstelling was om de dagelijkse handactiviteiten, zoals schrijven of knopen  vastmaken te verbeteren. Over duur of blijvende effecten wordt niet gezegd in de samenvatting

De onderzoeksgroep geeft eerst een globaal beeld van de symptomen bij de ZvP o.a. de negatieve invloed van het ontstaan van langzame onvrijwillige bewegingen of die van rigiditeit (stijfheid) op verschillende functionele bewegingen van de hand.

Daarnaast ervaren de patiënten vaak spierzwakte en een gedeeltelijk verminderde handvaardigheid. Daardoor ontstaan bij de toename van deze klachten,  problemen bij het uitoefenen van veel dagelijkse activiteiten. Nieuwe kennis en vaardigheden voor fysio- en ergotherapeuten zijn essentieel voor verbetering en handhaving van de kwaliteit van leven bij de ZvP.

Bij de interventie van twee groepen van dertig personen met de ZvP kreeg één groep, vijftien minuten aaneen de handoefeningen gericht op het verbeteren van handvaardigheid en kracht. Patiënten die deelnamen aan het project werden zowel voor, als na de interventie getest. Data werd verzameld over snelheid van bewegen, vaardigheid en spierkracht (bijv. knijpkracht). Al deze waardes verbeterden opvallend of anders gezegd, significant.

Professor Valenza benadrukt dat de resultaten uit dit onderzoek van groot belang zijn in het onderzoek en de behandeling van patiënten met PD.

http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=160240&CultureCode=en

http://www.pmrjournal.org/article/S1934-1482(15)00290-7/abstract

Labels:

Terug naar boven