Squalamine remt de beginfase van klontering van α-synucleïne en kan mogelijk het verloop parkinson stoppen

Squalamine remt de beginfase van klontering van α-synucleïne en kan mogelijk het verloop parkinson stoppen

6 maart 2017

Een natuurlijk product uit de lever, squalamine, remt de beginfase van klontering van α-synucleïne en kan mogelijk het verloop van de ziekte van Parkinson stoppen. De vorming van α-synucleïne is verbonden met de ziekte van Parkinson en daaraan gerelateerde klachten. De auteurs hebben op verschillende manieren in het laboratorium aangetoond (in cellen- en wormenmodellen) dat squalamine, een product dat normaliter in de lever van de hondshaai voorkomt (en antikanker- en antivirale activiteit vertoont) de klontering van α-synucleïne fors doet verminderen.

Het werkingsmechanisme van squalamine is aangetoond bij een interactie met vetblaasjes bij de blaasvorming. Squalamine verdringt α-synucleïne van het oppervlak van dergelijke vetblaasjes en blokkeert de eerste stappen van het klonteringproces.

Ook is aangetoond dat squalamine bijna compleet de toxiciteit van het α-synucleïne in macromoleculen van menselijke neuroblastoomcellen vermindert (vorm van kanker  van het zenuwstelsel) door een interactie met de membranen.

Verder zijn de effecten van squalamine bij de worm (Caenorhabditis elegans) bestudeerd. Deze wormen produceren veel α-synucleïne. Er is een dramatische vermindering van de α-synucleïne-klontering aangetoond met een bijna complete verdwijning van een ontstane spierverlamming.

Deze onderzoeksbevindingen tonen aan dat squalamine mogelijk in de toekomst therapeutische mogelijkheden heeft om de ziekte van Parkinson en zijn gerelateerde klachten te stoppen.

Bronnen (Engels):

Parkinson's UK - Natural molecule with promise for Parkinson's discovered

http://parkinsonslife.eu/squalamine-dogshark-livers-key-to-parkinsons-treatment/

Labels:

Terug naar boven