Workshop: 'Parkinson en de naasten'

Workshop: 'Parkinson en de naasten'

Deze workshop is exclusief voor partners en mantelzorgers en is niet toegankelijk voor personen met de ziekte van Parkinson.

Parkinson of een parkinsonisme heb je niet alleen. De ziekte drukt een stempel op degene die de diagnose krijgt, maar zeker ook op zijn of haar omgeving. Eerst gaat het vaak nog alleen om praktische zaken, zoals het regelen van het halfjaarlijkse bezoek aan de neuroloog of het vinden van geschikte fysiotherapie.

Na een aantal jaren komen er echte zorgtaken bij, die vaak steeds zwaarder worden. Al deze veranderingen hebben effect op de onderlinge relatie. Het wordt steeds meer een relatie van patiënt en mantelzorger. Bent u naaste van iemand met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme? Schrijf u dan in voor deze workshop.

Onderwerpen en vragen die tijdens de workshop aan bod komen zijn:

  • Hoe ga ik om met de veranderende relatie en de psychische gevolgen van parkinson. 
  • Wat vertel ik aan mensen in mijn omgeving?
  • Waar kan ik steun en hulp vinden?
  • Durf ik hulp te vragen en aan te nemen?
  • Hoe kan ik grenzen stellen en goed voor mezelf zorgen, ook als ik het gevoel heb dat ik er alleen voor sta?
  • Hoe blijf ik in balans en hoe voorkom ik dat ik uitgeput raak?

Werkwijze:
In de workshop is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. Er worden korte inleidingen gegeven en er wordt gewerkt met opdrachten en oefeningen.

Programma:
13.00 – 13.15 uur             Ontvangst
13.15 – 13.30 uur             Welkom en kennismaking
13.30 – 14.45 uur             Hoe ga je om met de veranderende relatie?
14.45 – 15.00 uur             Pauze
15.00 – 15.45 uur             Balans tussen draaglast en draagkracht
15.45 – 16.30 uur             Hulp vragen en grenzen aangeven
16.30 uur                          Afronding

Doelgroep:
Partners, naasten en mantelzorgers van mensen met de ziekte van Parkinson

Cursusmateriaal:
De aanschaf van het Zorgboek ‘Parkinson(ismen) en de naasten’ wordt sterk aanbevolen. Voor € 19,95 kunt u dit bij de Parkinson Vereniging bestellen. Tijdens de cursus ontvangt u handouts van de workshop.

Labels:

Terug naar boven