Workshop: 'Parkinson en de naasten'

Workshop: 'Parkinson en de naasten'

Deze workshop is exclusief voor partners en mantelzorgers en is niet toegankelijk voor personen met de ziekte van Parkinson.

Als uw partner of naaste de diagnose Parkinson krijgt, is dat een hele schok en verandert er voor u ook het nodige. In de loop der tijd krijgt uw partner waarschijnlijk te maken met beperkingen en kan het zijn dat er steeds meer op u neerkomt. Het kan ook zijn dat uw partner of naaste meer hulp en zorg nodig heeft, en dat u gaandeweg mantelzorgtaken krijgt. Deze zorg verloopt vaak goed, maar kan een grote belasting vormen. Daarom is steun voor de naasten belangrijk. Niet omdat u zwak bent, maar omdat u sterk wilt blijven!


Daarom heeft de Parkinson Vereniging ook het Zorgboek ‘Parkinson(ismen) en de naasten’ gemaakt: een boek met praktische tips over helpen, verzorgen en bijv. het aanvragen van regelingen. Maar ook met tips over hoe u als mantelzorger zelf fit en gezond kan blijven en daardoor de zorg voor uw naaste beter vol kan houden.

Om er voor te zorgen dat de informatie uit het zorgboek in de praktijk toegepast kan worden, bieden wij de workshop ‘Parkinson en de naasten’ aan.  

Onderwerpen en vragen die tijdens de workshop aan bod komen zijn:

  • Hoe ga ik om met de veranderende relatie en de psychische gevolgen van Parkinson. 
  • Wat vertel ik aan mensen in mijn omgeving?
  • Waar kan ik steun en hulp vinden? Durf ik hulp te vragen en aan te nemen?
  • Hoe kan ik grenzen stellen en goed voor mezelf zorgen, ook als ik het gevoel heb dat ik er alleen voor sta? Hoe blijf ik in balans en hoe voorkom ik dat ik uitgeput raak?

Werkwijze:

In de workshop is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen, worden korte inleidingen gegeven en wordt gewerkt met opdrachten en oefeningen. 

Programma:

12:45 – 13.00 uur Ontvangst
13.00 – 13.30 uur Welkom en kennismaking
13.30 – 14.45 uur Hoe ga je om met de veranderende relatie? 
14.45 – 15.00 uur PAUZE
15.00 – 15.45 uur Balans tussen draaglast en draagkracht (in subgroepen)
15.45 – 16.30 uur Hulp vragen en grenzen aangeven  
16.30 uur             Afronding

Doelgroep:

Partners, naasten en mantelzorgers van mensen met de ziekte van Parkinson

Cursusmateriaal

De aanschaf van het Zorgboek ‘Parkinson(ismen) en de naasten’ wordt sterk aanbevolen. U kunt dit boek ook tegen contante betaling aanschaffen bij aanvang van de cursus. Tijdens de cursus ontvangt u tevens handouts van de workshop.

Bestel het zorgboek 'Parkinson(ismen) en de naasten'

Ga terug naar de pagina van de Parkinson Academie om te zien voor welke bijeenkomsten u zich nu kunt aanmelden

Labels:

Terug naar boven