De patiënt kiest: Wel of geen oplaadbare batterij voor diepe hersenstimulatie?

De patiënt kiest: Wel of geen oplaadbare batterij voor diepe hersenstimulatie?

5 november 2018

Diepe hersenstimulatie wordt steeds vaker gebruikt als behandeling voor aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Bij diepe hersenstimulatie werden tot voor kort alleen niet-oplaadbare batterijen gebruikt, welke elke 3 tot 5 jaar operatief vervangen moeten worden. Sinds 2008 zijn er echter ook oplaadbare batterijen op de markt, met de bijbehorende voor- en nadelen. 

Door Werkgroep Wetenschapsnieuws

Omdat het eigenlijk nooit is onderzocht wat patiënten van de verschillende soorten batterijen vinden, heeft een groep uit Londen onderzoek gedaan naar de voorkeur van patiënten die geselecteerd waren voor diepe hersenstimulatie. Ook onderzochten ze welke factoren de keuze van de patiënten beïnvloedden.

Dertig patiënten (22 Parkinson, 5 essentiële tremor, 3 dystonie) die geselecteerd waren voor diepe hersenstimulatie deden mee aan dit vragenlijst onderzoek. Eerst kregen ze een onpartijdige uitleg door een neurochirurg over zowel de niet-oplaadbare als de oplaadbare batterij (zie tabel). Hierna moesten de patiënten één van beide batterijen kiezen voor behandeling en een korte vragenlijst invullen over de factoren die een rol hadden gespeeld bij hun keuze.

Elf patiënten (37%) kozen voor de oplaadbare batterij, terwijl 19 patiënten (63%) voor de niet-oplaadbare batterij kozen. Deze percentages waren onafhankelijk van type aandoening, leeftijd, geslacht, ziekteduur en ernst van ziekte. De belangrijkste reden voor het kiezen van de oplaadbare batterij was het verminderen van het aantal operaties. De redenen voor het kiezen van de niet-oplaadbare batterij waren het dragen van minder verantwoordelijkheden en een makkelijkere levensstijl, tegenvallende verwachtingen betreffende de frequentie en duur van het opladen van de oplaadbare batterij, en de zorg om de batterij vergeten op te laden.

Uit dit onderzoek blijkt dat er rekening moet worden gehouden met de patiënt zijn of haar voorkeur bij het kiezen tussen een niet-oplaadbare en oplaadbare batterij. Mogelijk zullen oplaadbare batterijen meer gewild worden wanneer de oplaadprocedure verbeterd wordt.

Tabel: Vergelijking niet-oplaadbare en oplaadbare batterij

Niet-oplaadbaar

Oplaadbaar

Enigszins groter dan oplaadbare batterij

Enigszins kleiner dan niet-oplaadbare batterij

Batterij gaat gemiddeld 3-5 jaar mee

Batterij gaat ongeveer meer dan 10 jaar mee

Een nieuwe operatie is nodig om de batterij te vervangen. Over het algemeen zijn de risico’s voor zo’n operatie laag.

Een nieuwe operatie is nodig om de batterij te vervangen, maar dit zal minder vaak zijn vergeleken met de niet-oplaadbare batterij.

Opladen van de batterij is niet nodig

De batterij moet opgeladen worden. De frequentie en duur van opladen hangt af van de voorkeur van de patiënt.

Wanneer de batterij begint leeg te raken dan keren de symptomen terug.

De patiënt is er verantwoordelijk voor dat de batterij opgeladen is. Wanneer deze leeg raakt dan keren de symptomen terug.


Oorspronkelijke publicatie:

Fixed-life or rechargeable battery for deep brain stimulation: which do patients prefer?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30133071

Labels:

Terug naar boven