Helpt goed slapen parkinsonpatiënten bij depressieve klachten?

Helpt goed slapen parkinsonpatiënten bij depressieve klachten?

1 februari 2019

Lichttherapie en strakke slaapschema’s verminderen depressieve klachten en slaapproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Dit concludeert psychiater Sonja Rutten in haar promotieonderzoek. ‘Door lichttherapie neemt de kwaliteit van slaap van deze patiënten toe’. Rutten promoveerde op vrijdag 1 februari bij Amsterdam UMC.

Rutten onderzocht de rol van het bioritme van parkinsonpatiënten bij depressieve en slaapklachten. ‘Hoewel de meeste mensen de ziekte van Parkinson kennen als een bewegingsstoornis, gaat deze ziekte vaak gepaard met allerlei andere klachten, zoals depressie en slaapproblemen’, vertelt Rutten. Ook onderzocht ze of lichttherapie deze klachten bij mensen met de ziekte van Parkinson kan verminderen.

Ritme

Ons bioritme duurt 24 uur en zorgt ervoor dat we overdag actief kunnen zijn en ’s nachts tot rust komen. Rutten: ‘Mensen met de ziekte van Parkinson zijn kwetsbaar voor een verstoring van dit bioritme’. Ze denkt dat deze verstoring bijdraagt aan het ontstaan van slaapproblemen en depressie bij deze patiënten. Rutten richt zich in haar onderzoek op lichttherapie als behandeling voor deze klachten omdat bekend is dat deze therapie het bioritme verbetert.

Lichttherapie

De promovenda deed twee studies waarbij parkinsonpatiënten lichttherapie aan huis kregen. ‘Beide onderzoeken laten zien dat lichttherapie ingezet kan worden om slaapproblemen te verhelpen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Ook namen de depressieve klachten aanzienlijk af na de behandeling met licht. Tegen onze verwachting in vonden we dat lichttherapie niet verantwoordelijk was voor deze afname’, vertelt Rutten. Ze legt uit dat de vermindering in depressieve klachten verklaard kan worden door het strakke slaapschema dat deelnemers opgelegd kregen. ‘De lichttherapie had bovenop dit strakke slaapritme geen groot effect op de vermindering van depressie.’

Positief effect

De onderzoeker vermoedt dat het op vaste tijden naar bed gaan en wakker worden, in plaats van de lichtbehandeling, kan leiden tot minder depressieve klachten bij parkinsonpatiënten. Samenvattend heeft lichttherapie dus een positief effect op parkinsonpatiënten die ook depressieve klachten en slaapproblemen ervaren. ‘Deze resultaten vragen om méér onderzoek, zowel naar de werking van lichttherapie als de effecten van slaapritmes bij mensen met de ziekte van Parkinson.’

Bekijk hier het proefschrift van psychiater Sonja Rutten

Labels:

Terug naar boven