Help! ik tril - diagnose parkinson - Taco Fortgens

Help! ik tril - diagnose parkinson - Taco Fortgens

27 februari 2019

Jaren geleden deden zich bij mij de eerste symptomen van parkinson voor. De wijze waarop de ziekte je leven domineert is voor ieder individu verschillend. Dit boek is geen medisch handboek waarin gedetailleerd wordt ingegaan op de verschijnselen en behandelmethoden van parkinson. Ik heb geprobeerd mijn ziekte enigszins te relativeren en soms met een knipoog te beschrijven, zonder daarbij afbreuk te willen doen aan de ernst van de ziekte. Ik prijs mijzelf gelukkig met de relatief beperkte invloed die de aandoening tot nu toe op mijn leven heeft.

Over de auteur

Taco Fortgens (1953) werd geboren in Haarlem. In 2003 deden zich de eerste verschijnselen voor die wezen op parkinson. Hoe gaat hij om met deze chronische aandoening? Hoe beïnvloedt dit zijn dagelijks leven? Welke beperkingen heeft hij te accepteren? Er bestaan veel misverstanden over de ziekte. Zoals, iedereen die aan de ziekte lijdt heeft dezelfde symptomen. De klachten worden erger als je veel sport. Alle parkinsonpatiënten beven. Parkinson is een spierziekte. Hij leidt een actief leven en hij is een fervent amateurkok. Hij beschrijft hoe de ziekte bij hem waarneembaar is. Vaak relativerend en met de nodige ironie. Zijn verhaal is aangevuld met de verhalen van zeven lotgenoten die allemaal op hun eigen manier hebben leren leven met de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt.

Lees hier alvast een stuk uit het boek van Taco Fortgens

Sinds ik parkinson heb en met name de laatste jaren lijkt het alsof mijn hele lichaam obstakels heeft bij het aan- en uittrekken van mijn kleren. Daarmee bedoel ik dat als ik bijvoorbeeld een T-shirt over mijn hoofd aantrek, dat steevast zich oprolt en ter hoogte van mijn borstkas onder mijn oksels blijft steken als een soort donut. Ik moet dan vervolgens op zoek naar de onderkant van mijn shirt en daaraan hard trekken om de hele boel te ‘’ontrollen.’’ Overal lijken opeens delen van mijn lichaam uit te steken. Mijn ellebogen lijken plotseling een stuk puntiger. Mijn grote tenen zitten danig in de weg bij het aantrekken van een lange broek. Heb je eindelijk je rechterbeen in de juiste pijp zitten, blijft de onderkant achter je grote teen steken.

Verder lezen?

Details

Help! ik tril
Ondertitel: diagnose parkinson
Uitgeverij Boekscout
Auteur: Taco Fortgens
Paperback, 100 pagina's

Prijs: €19,99

ISBN 9789463890403

Klik hier om het boek te bestellen

Labels:

Terug naar boven