Freezing of gait: Een stap in de juiste richting

Freezing of gait: Een stap in de juiste richting

24 september 2019

De afgelopen 6 maanden heb ik mij als masterstudent neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam beziggehouden met freezing of gait, letterlijk vertaald ‘het bevriezen tijdens het lopen’. Freezing of gait is een veelvoorkomend en uiterst beperkend symptoom van de ziekte van Parkinson en wordt ook wel beschreven als ‘het gevoel dat de voeten aan de grond vastgeplakt zitten’, voor enkele seconden of zelfs minuten. De mechanismen onderliggend aan dit verschijnsel zijn, ondanks een groot aantal studies, nog steeds niet duidelijk en interventies lijken niet voor elke patiënt te werken.     

Stageverslag van Lotte Hardeman

Verbale instructie

Het lab van Dr. Will Young aan Brunel University in Londen is dé plek voor parkinsonpatiënten uit de omgeving om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek naar freezing of gait en nieuwe interventies uit te proberen. Door middel van een verbale instructie worden patiënten getraind om uit een zogenaamde ‘freeze’ te ontsnappen. Voor dit project was deze verbale instructie gebaseerd op de Cha Cha, een danspas die zou moeten helpen om tijdens een draaibeweging uit een freeze te ontsnappen.

Het lab werd omgetoverd tot een dansstudio en de Cha Cha kon in een veilige virtuele, maar enigszins spannende omgeving, werden getest. En met succes! Patiënten lijken makkelijker (met minder pogingen) uit een freeze te kunnen ontsnappen en voelden zich veilig bij het toepassen van de Cha Cha. Veel van hen vertelden dat ze de Cha Cha thuis ook nog vaak gebruikten. We hopen een stap in de goede richting te zetten door het onderzoek naar verbale instructies zoals de Cha Cha voor te zetten en verbale instructies te ontwikkelen voor verschillende bewegingen of situaties waarin freezing of gait regelmatig voorkomt.

Labels:

Terug naar boven