Transplantatie van darmbacteriën bij mensen met parkinson

Transplantatie van darmbacteriën bij mensen met parkinson

4 december 2019

De FMT-studie naar de uitvoerbaarheid en veiligheid van transplantatie van microbioom in de darmen van mensen met de ziekte van Parkinson kan (mede) dankzij steun van de Parkinson Vereniging worden uitgevoerd. 

Er is groeiend bewijs dat darmbacteriën (microbiota) een rol zouden kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson en de werkzaamheid van de parkinsonmedicatie. 

Fecal Microbiota Transplantation for Parkinson’s disease: a pilot study (FMT4PD Study)

Maagdarmklachten komen vaak voor bij patiënten met de ziekte van Parkinson en kunnen zelfs het eerste verschijnsel van de ziekte zijn. De samenstelling van darmbacteriën bij patiënten met de ziekte van Parkinson verschilt van gezonde individuen. Dierenstudies hebben aangetoond dat de samenstelling van de darm-microbiota een rol speelt bij het optreden en de ernst van motorische verschijnselen.

Een fecale microbiota transplantatie (FMT) met ontlasting van gezonde donoren is een effectieve en relatief veilige behandeling voor patiënten met steeds terugkerende darminfecties met de bacterie Clostriodioides difficile.

Voor de ziekte van Parkinson is de werking van FMT nog niet in studies onderzocht. Voordat hiernaar onderzoek gedaan kan worden, dient eerst te worden vastgesteld dat FMT bij patiënten met de ziekte van Parkinson goed uitgevoerd kan worden en veilig is. Het voornaamste doel van deze studie is dus het beoordelen van de uitvoerbaarheid en veiligheid van FMT bij patiënten met de ziekte van Parkinson.

In deze studie krijgen 16 patiënten met de ziekte van Parkinson een FMT met ontlasting van een uitgebreid gescreende gezonde donor van de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB). Een multidisciplinair team beoordeelt van tevoren of de patiënt geschikt is om deel te nemen. De FMT wordt gegeven via een slangetje dat door de neus naar de dunne darm loopt.

De patiënten worden vóór en na de FMT een aantal keer in het ziekenhuis beoordeeld, zullen vragenlijsten invullen en ze worden een aantal keer gebeld. Er wordt tevens ontlasting en bloed verzameld.

Als deze studie aantoont dat FMT bij patiënten met de ziekte van Parkinson uitvoerbaar en veilig is, zal er in een later stadium een grotere studie worden opgestart naar het effect van deze behandeling op de parkinsonklachten.

Labels:

Terug naar boven