Het belang van slaapkwaliteit voor de belasting van mantelzorgers bij de ziekte van Parkinson

Het belang van slaapkwaliteit voor de belasting van mantelzorgers bij de ziekte van Parkinson

20 februari 2020

De ziekte van Parkinson zorgt niet alleen voor problemen voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar omgeving. Slaapstoornissen komen voor bij 80-90% van de mensen met parkinson en hebben een grote invloed op het welzijn van de patiënt.

Door Werkgroep Wetenschapsnieuws

Slapen-bed.jpg

Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen de slaapkwaliteit en depressie van de patiënt en de belasting, stemming, kwaliteit van leven en slaapkwaliteit van de mantelzorger. 55 Paren van patiënten en mantelzorgers deden mee aan het onderzoek. Patiënten vulden een aantal vragenlijsten in over slaapproblemen, depressie en de kwaliteit van leven. Mantelzorgers deden een aantal testen om de belasting te meten. Ook werd gekeken naar de slaapkwaliteit en naar de fysieke en mentale belasting.

De resultaten vertoonden geen verband met leeftijd, cognitie of ziekteduur. Wel was er een duidelijke relatie tussen de kwaliteit van slaap, depressie en de kwaliteit van leven van de patiënten. Belasting van de mantelzorger en ziekte-gerelateerde kwaliteit van leven werden ook geassocieerd met de mate van slaapkwaliteit en dagelijkse dosis levodopa van patiënten. Deze studie maakt duidelijk dat er een significante relatie is tussen de kwaliteit van leven van de patiënt en die van de mantelzorger. Interessant is dat de slaapkwaliteit en depressie en niet de motorische beperkingen van de patiënt het welzijn van mantelzorgers het best voorspelden.

Bron:

Bartolomei, L., Pastore, A., Meligrana, L. et al. Relevance of sleep quality on caregiver burden in Parkinson’s disease. Neurol Sci 39, 835–839 (2018). https://doi.org/10.1007/s10072-018-3252-2

 

Labels:

Terug naar boven