Stage in Oxford voor stamcelonderzoek

Stage in Oxford voor stamcelonderzoek

15 juli 2020

Het laboratorium van Prof. R. Wade-Martins en zijn directe collega’s aan de University of Oxford behoren onbetwist tot de wereldtop op het gebied van moleculair onderzoek naar parkinson. Dit komt voor een deel door het Oxford Parkinsons Disease center (OPDC), een van de best gekarakteriseerde klinische cohorten ter wereld waarbij ze het grootste IPSCs onderzoekprogramma hebben in Europa, de toekomst voor moleculair onderzoek voor hersenziekten zoals Parkinson.

Door Josse Poppinga

Josse Poppinga.jpg

Afgelopen 9 maanden heb ik de kans gekregen om onderzoek te doen naar het maken van hersencellen via de methode IPSC - Induced Pluripotent Stem Cells (IPSCs) - aan de Universiteit van Oxford. Hoewel we steeds meer komen te weten, gaan de wetenschappelijk doorbraken over de pathologie en genezing van parkinson nog gestaag. Wat hieraan bijdraagt is het gebrek aan goede ziekte modellen in het laboratorium.

Momenteel is de wetenschap gelimiteerd tot het gebruik van muis modellen omdat we niet in staat zijn om in grote schaal aan levende humane hersencellen te komen. Muizen zijn kortweg geen mensen. Een nieuwe baanbrekende methode stelt onderzoekers in staat om hersencellen, ook wel neuronen, te maken van huidcellen. Hierbij kun je een huidcel door als het ware een paar ingewikkelde ingrediënten aan toe te voegen, terug laten vormen naar een stamcel die je dan, door er nog weer andere ingrediënten toe te voegen, kan omvormen naar een dopaminerge hersencel.

Het verkrijgen van deze hersencel van iemand met parkinson is geweldig omdat we nu in kaart kunnen brengen op moleculair niveau wat er bijv. misgaat in deze cellen en kunnen kijken hoe we de ziekte kunnen vertragen of voorkomen. In mijn stage heb ik onderzoek gedaan hoe dit model het beste kan worden opgezet, welke ingrediënten er moeten worden toegevoegd en gekeken of deze type hersencellen ook daadwerkelijk overeenkomen met die van mensen met parkinson.

 

Labels:

Terug naar boven