Promotie Tim Moors: More than a synuclein story

Promotie Tim Moors: More than a synuclein story

28 september 2020

Vandaag, maandag 28 september verdedigt Tim Moors zijn proefschrift getiteld more than a synuclein story, aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Samenvatting van zijn proefschrift

tim-promoveert-voor-de-parkinson-vereniging.png

De ziekte van Parkinson is een slopende en ongeneeslijke neurologische ziekte. Voor de ontwikkeling van medicijnen die deze ziekte stoppen of afremmen is een betere kennis nodig van onderliggende mechanismen. Een belangrijk kenmerk van de ziekte van Parkinson is de aanwezigheid van zwellingen in hersencellen (Lewy bodies), die grote hoeveelheden van het opgehoopte eiwit alpha-synucleïne bevatten. De ophoping van alpha-synucleïne zou gerelateerd kunnen zijn aan een verstoorde eiwitafbraak in cellen: in de laatste jaren werd duidelijk dat mutaties in genen betrokken bij eiwitafbraak het risico om de ziekte van Parkinson te krijgen sterk verhogen.

Het doel van dit proefschrift is om meer inzicht te krijgen in determinanten van alpha-synucleïne ophoping en -afbraak in hersenen van donoren met de ziekte van Parkinson. Onze resultaten tonen aan dat bepaalde verkorte en gefosforyleerde eiwitvarianten van alpha-synucleïne sterk verhoogd zijn in hersenen met de ziekte van Parkinson, maar laten ook verschillende eigenschappen zien tussen deze varianten. Hiernaast bevestigen onze studies dat falende eiwitafbraak een belangrijk proces is in de ziekte van Parkinson, wat samenhangt met het ophopen van alpha-synucleïne. De opmerkelijk gestructureerde architectuur van Lewy bodies - die wij in beeld brengen met behulp van super-resolutie microscopie - laat mogelijk een poging zien van zieke cellen om opgehoopt materiaal dat niet meer kan worden afgebroken in te kapselen. Samen onderstrepen de studies in dit proefschrift dat alphasynucleïne ophoping geen op zichzelf staand proces is, maar dat dit actief onderdeel is van de complexe cellulaire context waarin deze zich afspeelt: more than a synuclein story.

Het volledige proefschrift is hier te lezen

Labels:

Terug naar boven