STEPWISE-studie van start!

STEPWISE-studie van start!

8 juli 2021

Het doel van de STEPWISE-studie is ervoor zorgen dat mensen met de ziekte van Parkinson meer gaan bewegen. Dit willen de onderzoekers bereiken met behulp van een motiverende applicatie (een app) op de mobiele telefoon. In eerdere fases van deze studie is de motiverende app samen met mensen met parkinson ontwikkeld en is de app door een kleine groep mensen met parkinson uitgetest. Het onderzoek bevindt zich nu in de laatste fase. In deze fase wordt gekeken of de app een grote groep mensen met de ziekte van Parkinson kan helpen om gedurende één jaar meer te bewegen.

Waarom dit onderzoek?Visual STEPWISE

Regelmatig bewegen is voor iedereen goed voor de gezondheid. Dit geldt nog sterker voor mensen met de ziekte van Parkinson. Toch is het voor veel mensen moeilijk om bewegen voor een langere tijd vol te houden. Daarom kijken de onderzoekers van de STEPWISE-studie of ze mensen met parkinson meer kunnen laten bewegen (wandelen) met behulp van een motiverende app op de mobiele telefoon.

Wat houdt meedoen in?

Voor dit onderzoek zijn de onderzoekers op zoek naar mensen met parkinson die de motiverende app thuis gedurende één jaar willen gebruiken op hun eigen telefoon. Als u meedoet, krijgt u een persoonlijk stappendoel op basis van het aantal stappen dat je gemiddeld per week zet. Dit aantal stappen wordt voorafgaand aan het onderzoek bepaald door een maand lang je lichamelijke activiteit te meten met je telefoon. Vervolgens motiveert de app u een jaar lang om meer te wandelen. Uw telefoon meet gedurende het onderzoek continu het aantal stappen dat u zet. U gebruikt de app op de momenten dat u dat zelf wilt.

Naast het gebruik van de motiverende app, komt u als deelnemer twee keer naar het Radboudumc in Nijmegen. Deze bezoeken vinden plaats bij de start van het onderzoek en na afloop van het onderzoek. De bezoeken aan het Radboudumc duren ongeveer drie uur, waarin een aantal beweegtesten en vragenlijsten worden afgenomen. Ook vragen de onderzoekers u om na deze bezoeken thuis een aantal vragenlijsten in te vullen. Gedurende het onderzoek doet u elke drie maanden een aantal korte testjes op uw telefoon met een andere app. Tot slot zullen een aantal deelnemers (niet allemaal) aansluitend aan de testen in het Radboudumc nog een fitheidstest doen. Deze fitheidstest duurt ongeveer één uur en wordt afgenomen in het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen.

Wat heb ik aan deelname?

Gebruik van de STEPWISE-app kan u mogelijk helpen om fysiek actiever te worden, maar zeker is dat niet. Door mee te doen kunnen we dit onderzoeken. Deelname aan het onderzoek kost tijd. Reiskosten worden vergoed.

Deelnemers gezocht!

Voor deze studie zijn de onderzoekers op zoek naar 450 mensen met parkinson die in staat zijn zelfstandig te lopen. Om mee te doen moet u in het bezit zijn van een smartphone (iPhone of Android). U kunt niet meedoen als u al aan eerdere fases van dit onderzoek hebt meegedaan.

Meer informatie

Op de projectpagina (parkinsonnext.nl/stepwise) vindt u meer informatie en het aanmeldformulier. Voor vragen kunt u contact opnemen met Sabine Schootemeijer van het STEPWISE-team via info@stepwiseparkinson.nl of 06-50155754.

Labels:

Terug naar boven