'De muziek gaat door': Kijk de muzikale liveshow over de ziekte van Parkinson terug

'De muziek gaat door': Kijk de muzikale liveshow over de ziekte van Parkinson terug

29 september 2021

Op zondag 26 september werd 'De muziek gaat door' uitgezonden op SBS6: een muzikaal eerbetoon aan twee van de meest gevierde zangers uit de Nederlandse muziekgeschiedenis, Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid. Beide zangers hebben de ziekte van Parkinson. Het was een bijzondere liveshow over de impact van parkinson, de kracht van muziek en waarom juist nú het moment is om alles op alles zetten en samen de snelst groeiende hersenziekte ter wereld te stoppen.

Uitzending gemist?

De liveshow 'De muziek gaat door', is online terug te zien.

Kijk deze televisieshow terug

Over 'De muziek gaat door'

Het nieuwe, eenmalige SBS6-programma 'De muziek gaat door' wordt gepresenteerd door Jeroen van der Boom en uitgezonden vanuit Hotel Arena in Amsterdam. In deze liveshow ontvangt de presentator een aantal gasten die Rob en Ernst Daniël zullen verrassen met een muzikaal eerbetoon. Wie dit precies zijn, blijft nog even een verrassing. Maar dat muziek de hoofdrol speelt in deze bijzondere liveshow is zeker. Muziek is namelijk juist voor mensen met parkinson een krachtig hulpmiddel, omdat muziek van positieve invloed is op ons brein.

Daarnaast vertellen diverse mensen met parkinson in de uitzending over de impact van de ziekte op hun leven en laten wetenschappers en onderzoekers zien wat de oorzaken zijn, waar we nu staan en waarom onderzoek zo essentieel is om een toekomst zonder de ziekte van Parkinson te kunnen bewerkstelligen.

De ziekte van Parkinson: pandemie op komst

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Bij ouderen én – steeds vaker – op jongere leeftijd. Door het progressieve karakter van de ziekte is de toekomst onzeker en een actief leven niet langer vanzelfsprekend. Je leeft jarenlang met steeds ernstiger wordende klachten, variërend van trillende handen, stijve spieren, depressie, angsten en vaak ook dementie. Je gaat er niet dood aan, maar het pakt je leven beetje bij beetje af.

In Nederland zijn er meer dan 53.000 mensen gediagnostiseerd met de ziekte van Parkinson. De verwachting is dat dit aantal de komende 20 jaar nog eens zal verdubbelen. Artsen en onderzoekers spreken zelfs van een parkinson pandemie.

Help parkinson stoppen samen met ParkinsonNL

Met deze gevoelde urgentie én vanuit een positieve en bevlogen mindset gaat ParkinsonNL, het nieuwe fonds én initiator van deze muzikale liveshow, met onderzoek, innovaties en voorlichting alles op alles zetten om versneld stappen te zetten richting een wereld zonder parkinson. Volgens de neurologen Bas Bloem en Jorrit Hoff, eveneens ambassadeurs van ParkinsonNL, liggen hiervoor juist nu grote kansen. “Alles wijst erop dat we binnen 10 jaar grote stappen gaan zetten tegen parkinson”, aldus professor Bloem, gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. “Maar daar is geld voor nodig.”

ParkinsonNL kreeg in juli dit jaar een muzikale start met het nummer 'De muziek gaat altijd door', speciaal geschreven voor Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid. De zangers willen met dit nummer laten zien hoe belangrijk het is dat er meer aandacht is voor de ziekte. Ook Coosje Smid (de dochter van Ernst Daniël), Jim Bakkum, Anita Meijer en Berget Lewis werkten aan het nummer mee.

Jeroen van der BoomJeroen van der Boom over zijn deelname aan het programma: “Muziek is mijn passie, en ik wist van tevoren niet dat muziek zoveel positieve invloed kan hebben op mensen met parkinson.”

Terug naar boven