Onderzoek naar regionale verschillen in de zorg

Onderzoek naar regionale verschillen in de zorg

9 november 2021

“We willen leren wat de verschillen zijn in de zorg en beter begrijpen wat bijdraagt aan kwaliteit van leven”

Jan Ypinga is promovendus bij PRIME. Hij legt samen met zijn collega’s van het onderzoeksteam uit waarom zij binnen het PRIME onderzoek verschillen tussen regio’s in de zorg op een rij zetten en hoe ze dat doen. Hier hebben ze in juli 2021 over gepubliceerd1 en graag vertellen ze er wat meer over.

Waarom wil je dit onderzoeken?

Uit ervaring weten wij dat de zorg verschillend kan zijn. Bijvoorbeeld in het aanbod, de kwaliteit van de zorg en hoe het georganiseerd is. Wij denken dat dit afhankelijk is van waar iemand woont. Maar of dit echt wat uitmaakt is nu nog onbekend.

Door dit te onderzoeken willen we leren van deze verschillen in de zorg. We willen beter begrijpen wat bijdraagt aan uw kwaliteit van leven. Dus duidelijk krijgen welke dingen goed gaan en welke minder goed werken. Zo weten we wat we moeten verbeteren.

Hoe onderzoek je dit?

Wij onderzoeken dit door een aantal jaar mensen met parkinson te volgen. Wij nemen regelmatig vragenlijsten bij hen af, en ook bij hun naasten en de zorgverleners. Hiermee kijken we onder andere naar de kwaliteit van leven. Maar ook naar hoe zwaar de zorg voor de naasten is en hoe de ervaringen van de zorgverlener zijn.

Naast de vragenlijsten gebruiken we ook anonieme gegevens van zorgverzekeraars. Hierdoor kunnen we zien of iemand onverwachte problemen van parkinson heeft gehad. Ook krijgen wij daardoor een beeld van de manier waarop mensen met parkinson worden behandeld.                                                                                                                                                                              

Wat wil je met de resultaten van het onderzoek doen?

We willen met het onderzoek bereiken dat de zorg voor mensen met parkinson en hun naasten overal zo goed mogelijk wordt. Maar ook dat zorgverleners met nog meer plezier mensen met parkinson begeleiden.

Wat wil je meegeven aan de deelnemers van het PRIME onderzoek?

Het is een belangrijk onderzoek waarin we willen leren van verschillen in de zorg voor mensen met parkinson in Nederland.

Samen met u maken we het verschil zodat de zorg overal zo goed mogelijk wordt. We vinden het erg fijn dat u deelneemt en de moeite neemt de vragenlijsten in te vullen. Daarmee draagt u de komende jaren bij aan de zorg voor mensen met parkinson, hun naasten en zorgverleners. Dank u wel!

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34294077/

Labels:

Terug naar boven