NWO-veni van 280.000 euro voor 89 onderzoekers

NWO-veni van 280.000 euro voor 89 onderzoekers

21 december 2021

NWO heeft bekend gemaakt dat ze aan 89 veelbelovende jonge wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) een Veni-financiering van maximaal 280.000 euro heeft toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

Op het gebied van parkinsononderzoek, zijn in ieder geval twee projecten bijzonder interessant:

Slow SPEED: het vertragen van de ziekte van Parkinson door het doseren van lichaamsbeweging

Door Dr. Sirwan Darweesh, Radboudumc

Ziektevertragende interventies zijn ineffectief in de klinisch manifeste ziekte van Parkinson, wanneer pathologie vergevorderd is, maar zouden kunnen slagen in prodromaal Parkinson, wanneer pathologie nog beperkt is. Ik zal met digitale biomarkers de haalbaarheid en voorlopige werkzaamheid onderzoeken van een op afstand toegediende, door gamificatie versterkte, lichaamsbewegingsinterventie in prodromaal Parkinson.

Weg met neurodegeneratieve ziekten: een bivalente moleculaire aanpak voor degradatie van intrinsiek ongeordende eiwitten

dr. P. Cossar (M), Technische Universiteit Eindhoven

Intrinsiek ongeordende eiwitten (IDPs) veroorzaken neurodegeneratieve ziekten, waaronder parkinson en alzheimer. Momenteel kunnen tegen IDPs geen medicijnen worden ontwikkeld omdat kleine moleculen niet kunnen binden aan deze ongestructureerde eiwitten. De nieuwe benadering vangt het IDP op in een “eiwitkooi” en voert het af via het natuurlijke verwijderingssysteem van de cellen.

Lees hier het volledige bericht van NWO

Labels:

Terug naar boven