Via speeksel parkinson opsporen

Via speeksel parkinson opsporen

21 februari 2022

De ziekte van Parkinson uit zich in veel verschillende vormen, en is vooral in de beginfase vaak lastig te herkennen. Daarom gingen Chinese onderzoekers na of uit analyse van je speeksel kan blijken of je parkinson hebt. Dat lijkt inderdaad het geval.

Door Werkgroep Wetenschapsnieuws

De onderzoekers vergeleken het speeksel van parkinsonpatiënten met dat van patiënten met een essentiële tremor (ET), patiënten met multisysteem atrofie (MSA) en gezonde mensen. ET en MSA zijn, net als de ziekte van Parkinson, neurologische aandoeningen en veroorzaken klachten die lijken op die van parkinson, maar het betreft toch andere ziekten.

In het speeksel keken de onderzoekers naar de activiteit van diverse micro-RNA’s (in de lichaamscel actieve stukjes ‘blauwdruk’ van het DNA), en identificeerden deze met een verbeterde versie van de PCR-test (bekend van de Covid-test). Uiteindelijk vonden zij twee stukjes micro-RNA in hoeveelheden die kenmerkend zijn voor parkinsonpatiënten en die significant verschillen van patiënten met ET en MSA en gezonde mensen. De twee micro-RNA’s kunnen zo dienstdoen als biologisch identificatiemiddel, een zogeheten ‘biomarker’.

De onderzoekers concluderen dan ook dat micro-RNA-analyse van speeksel nuttig kan zijn bij het vaststellen van (beginnende) parkinson.

Bron: Yanyan Jiang, Jing Chen, Yunchuang Sun, Fan Li, Luhua Wei, Wei Sun, Jianwen Deng, Yun Yuan and Zhaoxia Wang, 2021. Profiling of Differentially Expressed MicroRNAs in Saliva of Parkinson's Disease Patients. Front. Neurol., 26 November 2021 https://doi.org/10.3389/fneur.2021.738530

Labels:

Terug naar boven