Proefschrift Jeroen Habets – Prediction and real-life monitoring of DBS motor response in Parkinson’s disease

Proefschrift Jeroen Habets – Prediction and real-life monitoring of DBS motor response in Parkinson’s disease

15 maart 2022

Dr. Jeroen Habets ontving van de Parkinson Vereniging subsidie voor zijn proefschrift. Hij schreef voor ons een korte samenvatting.

Door: Jeroen Habets

Op 1 Oktober 2021 heeft Jeroen Habets zijn proefschrift getiteld “Prediction and real-life monitoring of DBS motor response in Parkinson’s disease” succesvol verdedigd. Dr. Habets was promovendus aan de Universiteit Maastricht en verbracht vier maanden van zijn onderzoekstijd aan de University of California San Francisco (UCSF).

In dit proefschrift is ten eerste gewerkt aan het opvolgen van parkinsonpatiënten in de thuissituatie door middel van bewegingssensoren en klachten-dagboek op de mobiele telefoon. Daarvoor werd in samenwerking met patiënten, mantelzorgers en behandelaars een parkinson-specifieke vragenlijst ontwikkeld. Daarnaast droeg dit onderzoek bij aan de kennis over het meten van traagheid en stijfheid bij parkinsonpatiënten met behulp van sensoren in polsbandjes of horloges in het dagelijks leven.

Ten tweede heeft dit proefschrift een nieuwe manier van uitkomstvoorspelling bij diepe hersenstimulatie (DBS) voor parkinson ontwikkeld en onderzocht. Op basis van preoperatieve klinische waardes konden patiënten die minder goed reageerden op DBS worden herkend. Dit werk kan de basis zijn voor toekomstige uitkomstvoorspellingsmodellen die in de parkinsonzorg kunnen worden ingezet.

Lees hier het volledige proefschrift van Dr. Habets

Labels:

Terug naar boven