Pesticiden en Nederland

Pesticiden en Nederland

5 april 2022

Zoals eerder gemeld hebben we met een 10-tal organisaties bezwaar gemaakt tegen de verlenging van 11 glyfosaat-houdende middelen en mede-ondertekend. Ondertussen hebben we toestemming gegeven aan PAN (pesticide Action Netwerk Nederland) om namens ons te spreken in het juridische vervolg. Voorlopig betekent dat een aantal weken uitstel van de verlenging van oa. Roundup, de meest bekende en gebruikte mix met glyfosaat erin. En een hoorzitting.

De afgelopen maanden zijn we op allerlei niveau’s in gesprek geweest met medewerkers van het ministerie van LNV en het Ctgb. Over het Ctgb, over het rapport van het RIVM met aanbevelingen over verbeterde toelatingsprocedures. Over procedures en de menselijke maat, over voorkomen dat er mensen ziek worden, over verantwoordelijkheden. De gesprekken waren constructief en tegelijkertijd ook heel frustrerend. Duidelijk werd dat ondanks onze pogingen om vanuit een gemeenschappelijk belang te spreken, de daarbij behorende acties (nog) geen vruchtbare grond vinden in de ambtelijke molens. Maar onze indruk is dat ze ons wel snappen en ook medewerking zouden verlenen als het binnen hun mandaat lag.

Verder hebben we een vervolgbrief ondertekend van de verzamelde (natuur)organisaties inclusief de Parkinson Vereniging: Input voor het  hoofdlijnendebat in het parlement over LNV en bestrijdingsmiddelen. De geest van het stuk: we moeten en kunnen veel meer doen. Laten we dat dan ook doen!

Lees hier deze vervolgbrief

Labels:

Terug naar boven