Wereld Parkinson Dag in teken van muziek

Wereld Parkinson Dag in teken van muziek

11 april 2022

Dit jaar staat Wereld Parkinson Dag, ieder jaar op 11 april, in het teken van muziek. Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Daarnaast verbindt muziek mensen met en zonder de ziekte van Parkinson met elkaar. Zangers Rob de Nijs en Ernst Daniel Smid weten dit als geen ander. Zij hebben de handen ineengeslagen en afgelopen voorjaar het nummer ‘De Muziek Gaat Altijd Door’ uitgebracht.

Muziek is volgens ParkinsonNL het beste medicijn om in te zetten op Wereld Parkinson Dag. Daarom roept ParkinsonNL iedereen in Nederland op om dit nummer van Rob de Nijs en Ernst Daniel Smid zelf te gaan spelen, zingen of luisteren en hier een foto of filmpje van te maken en te delen op social media. ‘Inmiddels zijn er meer dan 65.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Vandaag roep ik iedereen op om met de muziek de verbinding te maken. Ik wil ook alle radiozenders, muziekverenigingen en kerktorens vragen het nummer te laten horen op 11 april. Dit is een enorme steun in de rug voor alle mensen die direct of indirect met parkinson te maken hebben’, aldus Ernst Daniel Smid, ambassadeur van ParkinsonNL.  

Muziek als therapie

Neuroloog Bas Bloem noemt muziek een belangrijk nieuw wapen in de behandeling van parkinson. Volgens Bloem werkt muziek op twee manieren als therapie. ‘Aan de ene kant is het een ritme. Het tekort aan dopamine maakt dat je geen ritmes meer kan maken. En lopen is iets ritmisch. Door een extern ritme te gebruiken, kun je weer beter lopen. De andere component is emotie. Muziek brengt positieve emoties met zich mee. Dat knijpt weer extra dopamine uit je hersenen waardoor mensen ook beter kunnen bewegen.’   

Snels groeiende neurologische aandoening

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment en heeft een grote invloed op het leven van mensen en de mensen om hen heen. In 2020 telde Nederland ruim 65.500 mensen met parkinson. Bij ongeveer 30% van hen uitte de ziekte zich al vóór de leeftijd van 65 jaar. Parkinson treft steeds meer jonge mensen.  

ParkinsonNL

ParkinsonNL is de organisatie die versneld stappen wil zetten en het verschil wil maken voor alle mensen met Parkinson op het gebied van onderzoek, innovatie en voorlichting. Wereld Parkinson Dag is elk jaar op 11 april, de geboortedatum van de Engelse arts James Parkinson. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson, de snelst groeiende neurologische ziekte ter wereld.  

PD_campagnebeeld

Terug naar boven