Op korte termijn deelnemers gezocht voor onderzoek over kunst en parkinson

Op korte termijn deelnemers gezocht voor onderzoek over kunst en parkinson

27 september 2022

Update 29-09-2022: Er hebben voldoende mensen gereageerd op deze oproep. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Mijn naam is Blanca Spee. Ik ben onderzoeker in een samenwerkingsproject samen met Bas Bloem in het RadboudUMC. Ik zou u graag uitnodigen voor een studie naar creativiteit en Parkinson en kort informatie geven. De studie voor welke ik u wil uitnodigen is een pilotstudie creatieve activiteit en kunstinterventie.

De pilot vormt de basis voor een grotere interventiestudie om te onderzoeken of creatieve activiteit helpt tegen de ziekte van Parkinson en de levenskwaliteit kan verhogen. Het doel van het onderzoek is beschreven hieronder.

Wij weten dat dit op korte termijn is, maar wij hebben nu de ruimtes gekregen voor de sessies. 

In de praktijk betekent dit van uw kant:
* een kort gesprek, ongeveer 20-30 minuten, bij voorkeur online deze week (datum wordt individueel geregeld als u akkoord gaat)
* 2 creatieve sessies persoonlijk van elk 1,5 uur zamen met creatief therapeuten en kunstenaars: 3 oktober 13:00-14:30 en 6 oktober 11:00-12:30. Beide sessies vinden plaats op de HAN Universiteit in Nijmegen (naast het RadboudUMC, address stuur ik in het geval dat u meedoet)
* een kort feedback gesprek (ongeveer 30 minuutjes): spontaan ter plaatse of individueel in een apart gesprek (online of hoe u het fijn vindt)

Wat is het doel van het onderzoek?

Observaties laten zien dat er een mogelijke relatie bestaat tussen creativiteit en de ziekte van Parkinson. Aan de ene kant wordt door verschillende mensen met de ziekte van Parkinson beschreven hoe de productie van kunst of creatief bezig zijn in het algemeen en het zelf-gerapporteerde gevoel van creativiteit veranderde na de diagnose. De aanname is dat dit te maken heeft met verandering van dopamineniveau door de ziekte en de medicatie. Aan de andere kant heeft dopamine invloed op creatief zijn en creatief bezig zijn beïnvloedt weer het dopamineniveau. Deze bevindingen geven mogelijke nieuwe inzichten in de aard van de ziekte en mogelijkheden bij het creëren van op kunst en creativiteit gebaseerde interventies. Er is echter weinig systematisch onderzoek of interventies gedaan naar de relatie tussen creativiteit en de ziekte van Parkinson.
Het doel van dit interventie en onderzoek is een programma te ontwikkelen waar mensen persoonsgericht hun eigen creativiteit kunnen vinden en hierin bezig kunnen zijn. Deze activiteit kan praktische en existentiële elementen van hun leven beïnvloeden. Het hoofddoel van de interventie en onderzoek is na te gaan of creatief bezig zijn de levenskwaliteit kan verbeteren.

Zin om mee te doen? 

Aanmelden is niet meer mogelijk. Er zijn voldoende deelnemers.

Labels:

Terug naar boven