FAO en Croplife

FAO en Croplife

15 november 2022

Ook op 14 november 2022 hebben wij met PAN Nederland en 7 andere organisaties (Caring DoctorsfoodwatchInsecten in NoodMeten=WetenTegengifVeltWECF) in een gezamenlijke brief de Minister van Buitenlandse zaken de heer Hoekstra gevraagd ons te laten weten welke stappen hij heeft genomen om de FAO te laten afzien van haar onaanvaardbare partnerschap met CropLife.  Overweegt Nederland het idee om de financiering aan de FAO te koppelen aan de onmiddellijke beëindiging van hun samenwerking met CropLife International?

Waarom deze brief?

Op 2 oktober 2020 hebben de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en CropLife International, de overkoepelende organisatie van de wereldwijde pesticidenindustrie, een intentieverklaring ondertekend waarmee ze hun samenwerking officieel maken. Hoewel de particuliere sector al jaren samenwerkt met de FAO, vormt deze officiële samenwerking met de pesticidelobby CropLife een directe bedreiging voor het werk van de FAO om boeren te ondersteunen bij de overgang naar agro-ecologie, terwijl tegelijkertijd de schade van synthetische pesticiden wereldwijd wordt verminderd.

Elk jaar krijgt 44% van de boeren wereldwijd te maken met acute vergiftigingen met pesticiden, meestal zeer gevaarlijke (Highly Hazardous Pesticides – HHP’s), de meeste incidenten en de meeste pesticidengerelateerde sterfgevallen vinden plaats in landen in het zuiden van de wereld.

Lees hier de hele brief

 

Labels:

Terug naar boven