Hersenoperatie bij ziekte van Parkinson hoeft niet in wakkere toestand

Hersenoperatie bij ziekte van Parkinson hoeft niet in wakkere toestand

23 januari 2023

Tijdens een operatie voor diepe hersenstimulatie bij Parkinson is de patiënt meestal wakker, zodat artsen kunnen testen of de elektrode juist is geplaatst. 

Bron: Radboudumc

Niet nodig, blijkt uit het proefschrift van neurochirurg Saman Vinke van het Radboudumc. Een MRI-scan maakt metingen en testen tijdens de operatie overbodig. Hierdoor kan de operatie onder narcose en is het mogelijk om twee in plaats van één operatie per dag uit te voeren. De narcose trekt vooral vrouwen met Parkinson over de streep, die minder vaak kiezen voor een operatie in wakkere toestand.

Trillen, traagheid en stijfheid, het zijn vervelende symptomen van de ziekte van Parkinson. Kleine stroomstootjes in de hersenen, zogenaamde deep brain stimulation (DBS), kunnen helpen. Daarvoor plaatst een neurochirurg via gaatjes in de schedel twee elektrodes in een diep gelegen deel van de hersenen. Via een pacemaker geven de elektrodes stroomstootjes, waardoor de klachten sterk kunnen verminderen. In Nederland gaat het om driehonderd ingrepen per jaar.

Lees verder op radboudumc.nl

Dit onderzoek werd mede gefinancierd door ParkinsonNL

Labels:

Terug naar boven