Bij parkinson meer kans op sommige auto-immuunziekten

Bij parkinson meer kans op sommige auto-immuunziekten

3 april 2023

Al langer leven er aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen de ziekte van Parkinson en auto-immuunziekten, waarbij ons afweersysteem ‘verkeerd’ reageert op prikkels van binnen of buitenaf. Chinese onderzoekers concluderen nu na een uitgebreide metastudie dat dit voor sommige auto-immuunziekten opgaat, maar voor andere niet.

Door Werkgroep Wetenschapsnieuws

De Chinezen bekeken 38 studies uit vier medische databases, waaronder PubMed en Medline, met in totaal honderduizenden mensen met en miljoenen zonder parkinson. De aard van de studie en gender, leeftijd en ras van de deelnemers beïnvloedden de resultaten niet.

Bij enkele auto-immuunziekten bleek de kans op het samengaan met parkinson inderdaad aantoonbaar hoger. Dit is met name het geval bij blaarziekte (bulleus pemphigoid), inflammatoire darmziekten, chronische darmontsteking (ulceratieve colitis) en de ziekten van Crohn, Sjögren en Graves.

Daarentegen ontdekten de onderzoekers geen verband tussen parkinson en de auto-immuunziekten LE (lupus erythematosus, een zeldzame huidziekte), MS (multiple sclerosis, waarbij het immuunsysteem de eigen zenuwcellen aanvalt), RA (reumatoïde artritis, een chronische gewrichtsontsteking) en coeliakie (een chronische darmaandoening, veroorzaakt door een gluten-intolerantie).

De onderzoekers concluderen dat deze studie bewijs levert voor een sterk verband tussen de ziekte van Parkinson en sommige auto-immuunziekten. Zij adviseren artsen dan ook scherp te letten op het mogelijk samengaan van deze aandoeningen.

Bron

Li et al 2023. The association between Parkinson's disease and autoimmune diseases: A systematic review and meta-analysis

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2023.1103053/full

Meer onderzoek naar parkinson(ismen) is nodig

ParkinsonNL-logo-B-magenta

Wilt u een donatie doen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Steun dan het werk van ParkinsonNL! 

Doneer aan ParkinsonNL

Labels:

Terug naar boven