World Parkinson Coalition Award voor Marina Noordegraaf

World Parkinson Coalition Award voor Marina Noordegraaf

9 mei 2023

In 2016 werden voor de eerste maal de 'World Parkinson Coalition Awards' uitgereikt. Deze zijn bedoeld om mensen in de wereld te eren die impact hebben of hadden op het leven van mensen met de ziekte van Parkinson in de wetenschappelijk, klinische zorg of belangenbehartiging. In 2019 zijn er twee afzonderlijke onderscheidingen aan toegevoegd. Eén ter ere van een speciale dienstverlening aan de parkinsongemeenschap en één voor behandeling van mensen met parkinson, allemaal ter bevordering van het begrip voor de ziekte.  

Marina Noordegraaf

Marina bij in memoriam

In 2023 is een van de awards postuum toegekend aan Marina Noordegraaf.

"Marina was een Nederlandse patiëntonderzoeker en beeldend kunstenaar die met de ziekte van Parkinson leefde. Zes dagen na haar 49e verjaardag, in maart 2018, werd bij haar de diagnose parkinson gesteld. Ze studeerde organische chemie en zij had een bedrijf in communicatie. Haar geschenk aan de gemeenschap en de wereld was haar vermogen om de communicatie tussen mensen met parkinson en onderzoekers te verbeteren en vergroten. Marina was ervan overtuigd dat 'open access' de beste manier was om de wereld te veranderen, wat betekent dat we haar geweldige werk kunnen blijven gebruiken, ook al is ze niet meer onder ons.

Met de publicatie van haar boek 'Ommetjes door het Parkinson brein' in maart 2022, vervulde ze haar droom om 'nieuwe verbindingen te creëren', 'menselijke chemie' in het onderzoek in te brengen en de gezondheidszorg en de parkinsongemeenschap een ​​glimp van hoop te geven in het versnellen van de ontdekking van de oorzaak van de ziekte. En in de toename van het begrip voor parkinson en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met neurodegeneratieve ziekten”, aldus de jury van de World Parkinson Coalition Awards. Marina zei: "Ik wil zinvolle vragen ontdekken en kennis en begrip vergroten door de 'sparks' (zinvolle verbindingen) te ontwerpen die dit leerproces het meeste helpen. Er is geen plezier en geen betekenis in het hebben van parkinson zonder deze verbindingen."

Labels:

Terug naar boven