Gezocht: deelnemers met MSA voor Heads-Up studie

Gezocht: deelnemers met MSA voor Heads-Up studie

12 juni 2023

Heads-Up: schuin slapen met een verhoogd hoofdeinde om bloeddrukproblemen te verlichten.

Bij veel mensen met MSA ontstaan problemen met de bloeddruk, die zich bijvoorbeeld uiten als duizeligheid bij opstaan. Dit kan erg vervelend zijn. In dit project onderzoeken wetenschappers van het Radboudumc en het Leiden Universitair Medisch Centrum of met het hoofd schuin omhoog slapen bloeddrukproblemen bij mensen met MSA en Parkinson kan verminderen. De onderzoekers kijken ook hoe dit het beste bij mensen thuis toegepast kan worden. 

Wat houdt meedoen in?

Dit onderzoek duurt 7 weken. Aan het begin en aan het einde van de 7 weken kom je langs in het Radboudumc of het LUMC voor een afspraak van 3 uur. De onderzoekers nemen dan een aantal metingen en vragenlijsten af. Na het bezoek verdelen ze alle deelnemers door middel van loting over twee groepen. De groepen verschillen in de hoek van verhoogde hoofdeinde.
Na het bezoek zul je eerst thuis één week met een plat matras slapen. Daarna zul je onder begeleiding van de onderzoekers elke twee weken een stukje schuiner gaan slapen. In totaal slaap je in 3 verschillende hoeken. Tijdens deze 7 weken zul je nog 4 keer een gesprek voeren met de onderzoekers via een videoverbinding, en wordt je gevraagd elke dag bloeddruk- en gewicht metingen uit te voeren. Dit kost je elke dag ongeveer 10 minuten.

Voor wie is het onderzoek?

De onderzoekers zijn op zoek naar 50 mensen met MSA of met de ziekte van Parkinson met een lage bloeddruk bij het staan. Dit kun je bijvoorbeeld merken als je duizelig bent bij het opstaan. Verder moeten deelnemers ook een hoge bloeddruk hebben bij het liggen. Het kan zijn dat je dit niet van jezelf weet, want daar merk je in het dagelijks leven niets van.

Meer informatie en aanmelden

Heb je vragen of interesse om mee te doen aan dit onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoekers via HeadsUp.neuro@radboudumc.nl of 06-29677748.

heads-up

Animatiefilm over Heads-Up studie

Meer informatie over Heads-Up studie

Labels:

Terug naar boven