Deelenemers gezocht voor onderzoek stress bij parkinson: mogelijke effecten van een leefstijlinterventie

Deelenemers gezocht voor onderzoek stress bij parkinson: mogelijke effecten van een leefstijlinterventie

13 juni 2023

Onderzoekers van het Radboudumc willen de effecten van acute en langdurige stress op de ziekte van Parkinson in kaart brengen. De onderzoekers willen kijken of het volgen van een leefstijlinterventie stress kan verminderen.

Bij de interventie horen lichamelijke en mentale oefeningen, ook leert men strategieën om in het dagelijks leven beter met stress om te gaan. De onderzoekers kijken ook of de behandeling positieve effecten kan hebben op de klachten van de ziekte van Parkinson. De effecten van de interventie worden onderzocht door middel van hersenscans, meetwaardes die wat zeggen over of er ontstekingsreacties zijn in het lichaam en verschillende vragenlijsten.

Wat?

Deelname houdt in dat u gedurende 12 maanden 3 keer naar het Donders instituut in Nijmegen komt voor een testdag. Na de eerste afspraak wordt u ingeloot in een van twee groepen. Eén groep volgt tussen afspraak 1 en 2 de leefstijlinterventie. De andere groep mag de interventie na afloop van het onderzoek (na 12 maanden) volgen.

Waarom?

Op dit moment is er helaas geen medicijn dat de ziekte van Parkinson kan afremmen of genezen. Hierdoor is er meer belangstelling gekomen voor behandelingen zonder medicijnen. Welke aanvullende behandelingen het beste werken voor de ziekte van Parkinson is echter nog niet bekend. Een behandeling die zich specifiek richt op stress is veelbelovend, omdat steeds meer onderzoek laat zien dat stress de Parkinson klachten doet toenemen.

Geïnteresseerd?

Neem contact op met de onderzoeker (mind-pd@donders.ru.nl) of schrijf u in via ParkinsonNEXT (www.parkinsonnext.nl/leefstijlinterventie-tegen-stress).

Zie ook de meer uitgebreide oproep voor stress bij parkinson

Labels:

Terug naar boven